Zijn fossiele brandstoffen definitief op de terugweg?
Experten: ‘Wereldwijde uitstoot door elektriciteit zal dit jaar voor het eerst dalen’
IPS
13 april 2023
Zijn fossiele brandstoffen definitief op de terugweg? Toch wat elektriciteitsopwekking betreft, voorspelt energiedenktank Ember. Wind- en zonne-energie waren verantwoordelijk voor 12% van de wereldwijde stroomproductie in 2022, een stijging met 2% ten opzichte van het jaar voordien.
Onderzoekers van de gerenommeerde energiedenktank Ember vermoeden dat wind en zon fossiele brandstoffen steeds meer zullen verdringen voor het opwekken van energie. In het rapport voorspellen zelfs ze dat de emissies van de fossiele industrie dit jaar voor het eerst zullen dalen.
Ember publiceerde op woensdag voor de vierde keer zijn jaarlijkse Global Electricity Review, met data over het elektriciteitsnetwerk van 78 landen. Samen zijn die goed voor 93 procent van de wereldwijde stroomproductie. Volgens de onderzoekers geeft het rapport voor de eerste keer een nauwkeurig beeld van hoe het gesteld was met de wereldwijde elektriciteitstransitie in 2022.
Einde van een tijdperk
Die transitie is alvast ingezet: volgens het rapport breekt in 2023 een nieuw tijdperk van dalende emissies door stroomproductie. ‘In dit beslissende decennium voor het klimaat begint het einde van het fossiele tijdperk. We betreden het tijdperk van de schone energie’, zegt Małgorzata Wiatros-Motyka, de hoofdauteur van het rapport.
Zonne-energie was voor het achttiende jaar op rij de snelst groeiende energiebron ter wereld. De stroomproductie steeg met maar liefst 24% op jaarbasis. Ter illustratie: dat had de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van Zuid-Afrika kunnen dekken.
Zonne-energie was voor het achttiende jaar op rij de snelst groeiende energiebron ter wereld.
De productietoename van elektriciteit uit windenergie – goed voor een stijging 17% – had bijna het hele Verenigd Koninkrijk van stroom kunnen voorzien. Ember beschouwt kernenergie als een hernieuwbare bron en stelt dat alle hernieuwbare bronnen samen goed zijn voor 39% van de wereldwijde elektriciteitsproductie, wat een recordaantal is.
In totaal zijn er nu meer dan zestig landen die meer dan 10% van hun elektriciteit uit hernieuwbare bronnen halen.
Meer elektriciteit dan ooit
Het rapport is niet louter optimistisch. Elektriciteit mag dan schoner zijn dan ooit, we gebruiken er meer van. De emissies door elektriciteitsopwekking zijn in 2022 met 1,3% gestegen en hebben daarmee een recordhoogte bereikt. De productie van stroom uit steenkool steeg met 1,1 %, in lijn met de gemiddelde groei van de afgelopen tien jaar. Fossiele brandstoffen zoals gas, olie en steenkool zijn nog steeds goed voor zo’n 60% van de wereldwijd elektriciteitsproductie.
Ember voorspelt wel dat 2022 het laatste jaar kan geweest waarin fossiele brandstoffen voor stroomproductie groeien. In 2023 zouden hernieuwbare bronnen de volledige toename van de vraag moeten kunnen opvangen. Daardoor zou er het komende jaar een lichte daling zijn in de opwekking door fossiele brandstoffen.
Het rapport schat de daling op -0,3 %. De komende jaren zouden die dalingen groter worden naarmate de inzet van wind- en zonne-energie versnelt.