Extra EU-geld moet voedselcrisis in de wereld matigen

Nieuws

Geld is bestemd voor ergst getroffen landen in Afrika, Caraïben en Stille Oceaan

Extra EU-geld moet voedselcrisis in de wereld matigen

Extra EU-geld moet voedselcrisis in de wereld matigen
Extra EU-geld moet voedselcrisis in de wereld matigen

IPS

22 juni 2022

De Europese Commissie maakt 600 miljoen euro extra vrij om de voedselcrisis aan te pakken in landen in Afrika, de Caraïben en de regio van de Stille Oceaan. Want door de Russische invasie van Oekraïne is die nog verergerd.

Ursula von der Leyen: ‘Rusland blokkeert nog steeds miljoenen tonnen broodnodig graan. Om onze partners te helpen, mobiliseren we 600 miljoen euro extra om een ​​voedselcrisis en economische schokken te voorkomen.’

© European Union 2022 (CC BY 2.0)

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde de nieuwe steunmaatregel dinsdag aan op de Europese Ontwikkelingsdagen in Brussel. De Commissie maakt de 600 miljoen euro vrij uit de reserves van het Europees Ontwikkelingsfonds.

‘De Russische agressieoorlog eist een zware en zinloze tol, niet alleen van de Oekraïense bevolking, maar ook van de meest kwetsbaren ter wereld’, zei von der Leyen bij de aankondiging. ‘Rusland blokkeert nog steeds miljoenen tonnen broodnodig graan. Om onze partners te helpen, mobiliseren we 600 miljoen euro extra om een ​​voedselcrisis en economische schokken te voorkomen.’

Het geld is bestemd voor de ergst getroffen landen in Afrika, de Caraïben en de Stille Oceaan. Een deel gaat naar acute humanitaire hulp (150 miljoen euro), maar het leeuwendeel van 350 miljoen is voorzien voor maatregelen om de voedselproductie op langere termijn te versterken. Nog eens 100 miljoen euro is bestemd voor macro-economische steun via het Internationaal Monetair Fonds (IMF).