Extreem natuurfenomeen in Mongolië leidt tot massale veesterfte en honger

Nieuws

Het land wordt zwaar getroffen door de klimaatverandering

Extreem natuurfenomeen in Mongolië leidt tot massale veesterfte en honger

Extreem natuurfenomeen in Mongolië leidt tot massale veesterfte en honger
Extreem natuurfenomeen in Mongolië leidt tot massale veesterfte en honger

IPS

22 april 2023

Een bitter koude winter na een erg droge zomer heeft veel herdersfamilies in Mongolië hun vee gekost. Heel wat gezinnen kampen daardoor met gebrek aan voedsel en hebben moeite om basisbenodigdheden en gezondheidszorg te betalen, waarschuwt de ngo Save the Children.

Veel dieren die al ondervoed waren, kwamen om in de strenge winter. Dat heeft directe gevolgen voor de bijna 200.000 gezinnen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van geiten, schapen, runderen, jaks en kamelen.

Anubhav Rana / pexels.com

De “dzud” is een uniek Mongools fenomeen, waarbij zware winterse sneeuwval en extreme kou volgen op een erg droge zomer. Daardoor is er niet voldoende graasgebied voor het vee, en dat leidt tot massale sterfte.

Momenteel zijn 13 van de 21 Mongoolse provincies getroffen. De temperaturen daalden de voorbije winter tot min 40 graden Celsius, waardoor veel dieren die al ondervoed waren, omkwamen van honger of onderkoeling.

De snel stijgende inflatie komt daar nog bovenop.

Volgens de ngo Save The Children hebben nu 213.000 mensen, onder wie 80.000 kinderen, humanitaire hulp nodig zoals voedsel, gezondheidszorg en hygiëneartikelen. Tijdens een dzud lopen vooral jonge kinderen onder de vijf jaar een groot risico op ondervoeding, zegt de ngo.

Klimaatcrisis

De dzud is een natuurlijk fenomeen in Mongolië, maar de frequentie ervan is sterk toegenomen. In de vorige eeuw werd zo’n twee keer per decennium officieel van een dzud gesproken, nu is dat zo goed als jaarlijks, en ook de ernst neemt toe.

De temperaturen in Mongolië stijgen gemiddeld twee keer sneller dan het wereldgemiddelde.

Volgens wetenschappers is er een duidelijke link met de klimaatverandering. De temperaturen in Mongolië stijgen gemiddeld twee keer sneller dan het wereldgemiddelde: de opwarming is er nu al meer dan 2 graden Celsius en de neerslag is sterk gedaald in de voorbije halve eeuw.

‘Herdersgezinnen hebben dringend steun nodig, zodat ze essentiële artikelen kunnen kopen zoals voedsel en medicijnen, en ook voer om hun vee te redden en hun toekomstige levensonderhoud te beschermen’, zegt Bayan-Altai Luvsandorj van Save the Children. ‘Dzuds komen steeds vaker voor en worden ernstiger door de klimaatverandering. De internationale gemeenschap moet humanitaire hulp bieden, maar ze moet ook herdersgemeenschappen ondersteunen om zich aan te passen aan de klimaatverandering, om toekomstige humanitaire rampen te voorkomen.’