Aandeelhouders ExxonMobil vragen transparantie over bedreiging van klimaatverandering

Nieuws

Aandeelhouders ExxonMobil vragen transparantie over bedreiging van klimaatverandering

Aandeelhouders ExxonMobil vragen transparantie over bedreiging van klimaatverandering
Aandeelhouders ExxonMobil vragen transparantie over bedreiging van klimaatverandering

Helena Coen

02 juni 2017

De aandeelhouders van ExxonMobil hebben het petroleumbedrijf verplicht transparanter te zijn over de bedreigingen die klimaatverandering op het bedrijf kunnen hebben. Exxon zelf is niet gediend met deze beslissing.

Canadian Pacific (CC by-nc-sa 2.0)

ExxonMobil zal rekening te houden met de vraag van de raad van bestuur.

Canadian Pacific (CC by-nc-sa 2.0)​

62%van de aandeelhouders stemde voor het voorstel terwijl het management het advies had gegeven negatief te stemmen. ExxonMobil, een van de grootste petroleumbedrijven, vindt namelijk dat ze al transparant genoeg zijn. De aandeelhouders vragen om meer informatie over bedreigingen die het bedrijf ondervindt door nieuwe technologieën of wetten tegen klimaatverandering.
 
Een ander voorstel werd van de kaart geveegd.  Enkel 39 procent stemde voor een rapport over de geleverde inspanningen van het bedrijf om methaan, een broeikasgas, te verminderen.
 
ExxonMobil heeft gezegd rekening te houden met de vraag van de raad van bestuur, maar heeft niet gezegd zich volledig aan de eisen van de raad te houden, zo schrijft Reuters. Het voorstel is immers niet bindend waardoor de raad de petroleummagnaat niets kan verplichten.

‘Elke serieuze risico-analyse zal aantonen dat het drill-baby-drill business plan van Exxon niet compatibel is met een leefbare planeet.’

Darren Woods, de nieuwe ceo van het bedrijf en opvolger van de huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, vindt dat ExxonMobil al genoeg doet om zijn aandeelhouders te beschermen. ‘Onze voorspellingen houden al rekening met een steeds strenger klimaatbeleid’, zei hij. ‘Tegelijk gaan we ervan uit dat de energievraag zal stijgen tot 2040, inclusief de vraag naar olie en gas.’

Maar klimaatorganisaties trekken een heel andere conclusie. ‘Elke serieuze risico-analyse zal aantonen dat het drill-baby-drill business plan van Exxon niet compatibel is met een leefbare planeet’, zegt Jamie Henn van de klimaatorganisatie 350.org. ‘Ondanks protest van aandeelhouders blijft het bedrijf alles inzetten op fossiele brandstoffen, terwijl de planeet een andere richting is ingeslagen.’

Rechtszaak

Vorig jaar werd er al over hetzelfde voorstel gestemd, maar toen was enkel 38 procent voor. De verandering kan te maken hebben met de rechtszaken waarmee Exxon geconfronteerd wordt. Massachusetts en de advocaat-generaal van New York onderzoeken of ExxonMobil het publiek en investeerders opzettelijk misleidde door de risico’s van klimaatopwarming minder erg te doen lijken.

Volgens de multinational zijn de rechtszaken politiek getint en wil het hen en gelijkaardige bedrijven forceren om hun positie tegenover klimaatverandering te veranderen.

‘Ze kunnen zich hiervoor niet langer verstoppen. Vroeg of laat zal het bedrijf verantwoordelijk worden gehouden voor de schade aan het klimaat.’

‘De klimaatleugens van Exxon beginnen het bedrijf eindelijk parten te spelen’, zegt Henn. ‘Het bedrijf kijkt aan tegen protest van de bevolking, nervositeit onder de aandeelhouders, meerdere onderzoeken en een groeiende divesteringscampagne. Ze kunnen zich hiervoor niet langer verstoppen. Vroeg of laat zal het bedrijf verantwoordelijk worden gehouden voor de schade aan het klimaat.’

Klimaatorganisaties en economen waarschuwen ook voor het gevaar van stranded assets: als de markten zich realiseren dat bedrijven als Exxon hun enorme olie- en gasvoorraden niet meer kunnen verkopen, dreigen hun koersen ineen te klappen.

Erik Christensen (CC by-nc-sa 3.0)

Erik Christensen (CC by-nc-sa 3.0)​

Link

Lees hier meer over Peak Oil

Peak oil

In 2016 werd ExxonMobil door de Amerikaanse kamer van koophandel beschuldigt van sjoemelen met hun boekhouding. De prijs van olie was zo gedaald dat de oliereserves in de Noordpool en Canada te duur werden.

Die reserves werden dan schijnreserves doordat het te duur wordt om die olie te ontginnen. Als de olieprijzen dus zo ver dalen, zijn de oliemaatschappijen verplicht die reserves uit hun boekhouding te halen omdat het anders een vertekend beeld geeft.

Bron: IPS