FARC in nauwe schoentjes na bevrijding Betancourt

Nieuws

FARC in nauwe schoentjes na bevrijding Betancourt

Lien De Coster

03 juli 2008

Via een spectaculaire reddingsactie is het Colombiaanse leger erin geslaagd de Frans-Colombiaanse presidentskandidate Ingrid Betancourt samen met 14 andere FARC-gijzelaars te bevrijden. President Uribe die doet hiermee een gouden zaak in de strijd tegen de FARC.

Niet Nicolas Sarkozy of Hugo Chávez stonden aan het hoofd van de ultieme reddingspoging van Ingrid Betancourt, maar wel de Colombiaanse president Uribe. Die kreeg tijdens de meer dan zes jaar durende gijzeling van Betancourt geregeld de kritiek niet voldoende inspanningen te doen voor haar vrijlating.

Laatste buitenlandse gijzelaars

“Ik dank het leger van mijn vaderland Colombia. De reddingsoperatie verliep smetteloos”, verklaarde een opgeluchte Betancourt op de luchthaven in Bogotá. Het waren niet de enige lovende woorden aan het adres van het leger en Álvaro Uribe. De president zelf omschreef de actie als “een historische daad en een hommage aan de mensenrechten”.

De infiltratie van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) door het Colombiaanse leger en de geweldloze bevrijding van 14 gijzelaars veranderen de machtsverhoudingen tussen beide partijen drastisch. Tot nu toe kon de guerrilla door de gijzeling van Ingrid Betancourt en drie Amerikanen rekenen op een voortdurende aandacht van de internationale media. Tegelijkertijd boden de buitenlanders bescherming tegen een militaire invasie.

De 14 die zijn gered, maakten deel uit van een groep van 40 gijzelaars die de FARC jarenlang naar voren schoof als pasmunt voor 500 gevangen guerrillero’s. Die vraag lijkt in het huidige klimaat, zonder charismatische buitenlandse gijzelaars in handen, niet langer realistisch. Het is Uribe die nu met een nieuw voorstel komt: “Wij nodigen de FARC uit het vredesproces concreet te maken, te beginnen met de vrijlating van alle gijzelaars die zij nog in haar macht hebben.”

Onthoofde guerrilla

Dit pleidooi voor onvoorwaardelijke vrijlating vindt internationale weerklank. Naast Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de VN, en Javier Solana, Hoog Vertegenwoordiger van het Gemeenschappelijk Buitenland- en Veiligheidsbeleid van de EU, spraken ook de Amerikaanse presidentskandidaten John McCain en Barack Obama zich uit voor de vrijlating van de ruim 700 resterende gijzelaars.

Het verlies van Ingrid Betancourt is voor de FARC de zoveelste tegenslag op rij dit jaar. Op 1 maart vermoordde het Colombiaanse leger commandant Raúl Reyes op Ecuadoriaans grondgebied. Zijn computer werd in beslag genomen en onthulde gevoelige informatie. Een ander kopstuk, Iván Ríos, werd in dezelfde maand om het leven gebracht door een van zijn eigen mannen. In dezelfde periode stierf Pedro Antonio Marín, een derde belangrijke man.