García mikt op “goede relatie” met Chávez
Ángel Páez
09 juni 2006
LIMA, 9 juni (IPS) - De regering van de toekomstige Peruaanse president Alan García "zal niet pogen een regionale anti-Chávezbeweging aan te voeren", zegt de minister van Buitenlandse Zaken in García's vorige regering. Washington vierde de verkiezingsoverwinning van García in de hoop dat hij een belangrijk tegengewicht kan vormen tegen de linkse president Hugo Chávez van Venezuela.
Ik wil me concentreren op “goede relaties (met Venezuela), gekenmerkt door respect”, zegt García. Hij voegt er wel aan toe dat deze houding maar standhoudt “zolang er geen inmenging is in de interne zaken van Peru”. Een confrontatiepolitiek tegenover Chávez zou koren op de molen zijn van de aanhangers van García’s nationalistische rivaal, Ollanta Humala.
“Buitenlandpolitiek kan niet gebaseerd zijn op emoties”, zegt Luis Gonzáles Posada, minister van Buitenlandse Zaken in García’s vorige regering (1985-1990) en lid van García’s APRA-partij. “We hebben altijd erg goede relaties gehad met Venezuela. Die hebben ongelukkig genoeg geleden onder de bemoeienissen van Chávez” in de verkiezingscampagne ten voordele van Humala. Maar we hopen op een goede verstandhouding.”
Chávez probeerde de kansen van Humala voor het presidentsschap te verhogen door een verbaal offensief tegen de sociaal-democratische García. Tot op de verkiezingsdag zelf haalde Chávez uit naar García. “Moge God het Peruaanse volk verlichten (om voor Humala te stemmen)”, bad Chávez op een zondag in zijn wekelijkse radiotoespraak. Chávez doopte zijn Peruaanse campagne ‘Alan of Chávez’. Maar die bemoeienissen keerden zich tegen Humala, die de eerste verkiezingsronde op 9 april won maar afgelopen zondag verloor met 47,5 tegenover 52,2 procent van de stemmen.
“De identificatie van Humala met de Venezolaanse president heeft ons erg beschadigd”, bekent Humala’s woordvoerder Carlos Tapia. “Humala probeerde zichzelf te distantiëren van Chávez, maar dat is onvoldoende gelukt. De pers wilde dat Humala van leer zou trekken tegen Chávez, maar dat konden we niet doen. We vroegen de Venezolaan alleen om niet tussen te komen in interne zaken. Ik geloof dat we wel meer hadden kunnen doen, ja.”
García zei in zijn overwinningstoespraak dat “de enige grote verliezer Hugo Chávez is”. Tijdens de campagne had hij gezegd dat de linkse Venezolaanse leider “een dictatoriaal, militaristisch model wil opleggen in de regio”. Ondanks de huidige milde uitspraken is de slechte verhouding tussen García en Chávez onmiskenbaar. Een gezworen vijand van Chávez, de voormalige Peruaanse president Carlos Andrés Pérez (1974-1979 en 1989-1993), is de peetvader van García’s zoon Alan Simón en heeft de Peruaan geholpen toen die beschuldigd werd van corruptie.
Elizabeth Salmón, specialiste buitenlandbeleid aan de Pontificia Universidad Católica van Peru, wijst op de mogelijke alliantie van García met de Chileense presidente Michelle Bachelet en de Argentijnse president Néstor Kirchner. Ze denkt dat García zich zal moeten distantiëren van het “populaire radicalisme” van Chávez en evengoed van het neoliberale beleid van de Colombiaanse president Alvaro Uribe. Maar ze gelooft niet dat de Venezolaan belangrijk genoeg is om er een tegenbeweging tegen te creëren.
Alejandro Deustua van de Peruaanse denktank CEPEI zegt dat het nu nog niet te zeggen is of de nieuwe Peruaanse regering rechts of links zal zijn. “Dat zal bepaald worden door García’s beleid, niet zozeer door zijn ideologie.”
De uittredende regering van Alejandro Toledo heeft dit jaar een bilateraal vrijhandelsakkoord getekend met de VS, maar het Peruaanse parlement heeft dat nog niet goedgekeurd. Deustua: “García heeft zich geëngageerd voor het vrijhandelsakkoord, hoewel hij heeft gezegd dat hij een oogje in het zeil houdt om te zien hoe goed het werkt. Hij wil op goede voet blijven met de VS. Het is onwaarschijnlijk dat Gárcia daarover nog gaat onderhandelen.” (ADR/PD)