Schrijnend gebrek aan gezondheidszorg in Myanmar
Lynn Symons
15 februari 2012
Hulpverleners in Myanmar maken zich zorgen over de erbarmelijke gezondheidstoestand van duizenden ontheemden aan de Chinese grens. Terwijl de politieke gesprekken tussen overheid en rebellen moeizaam verdergaan, roepen hulporganisaties op actie te ondernemen tegen de gezondheidsproblemen.
Slechte sanitaire voorzieningen en het koude weer zorgen voor ziektes die meer dan 45.000 binnenlandse ontheemden treffen. Zij leven in kampen terwijl conflicten tussen de regering en het Onafhankelijke Leger van Kachin (KIA) verdergaan. Het leger is een militaire tak van de Onafhankelijkheidsorganisatie van Kachin (KIO), een politieke rebellenorganisatie in de noordelijke staat Kachin in Myanmar.
Door het drinken van vervuild water en een gebrek aan toiletten, hebben veel kinderen diarree en maagproblemen. Dat vertelt May Li Aung van de hulporganisatie Wun Pawng Ninghtoi (WPN), aan de humanitaire nieuwsdienst van de Verenigde Naties, IRIN. De regio kampt met een groot tekort aan ziekenhuizen en watervoorraden. Volgens een VN-rapport stijgt het aantal ontheemden – en dus ook hun noden – heel snel.
Geringe capaciteit
WPN helpt in zestien kampen, waar ongeveer 20.000 ontheemden onderdak vinden in tijdelijke bamboehuisjes. De schuilplaatsen – onder controle van het KIA – liggen in het zuidelijke deel van de staat Kachin. Daarnaast zijn er nog 10.000 vluchtelingen die terechtkunnen in kampen van de regering in Myitkyina, de hoofdstad van Kachin. De hulporganisatie Refugee International schat dat het land in totaal 500.000 Myanmarese ontheemden telt.
De onrust in de regio gaat verder en ondanks de hulp van WPN is er een toenemende druk op de vrijwilligers en de hulpmiddelen. ‘De hulporganisaties hebben niet de capaciteit om de bevolking te ondersteunen’, benadrukt de coördinator van RANIR, een netwerk van verschillende hulporganisaties die zich richten tot de ontheemden in de streek.
Kwetsbare vrouwen
Gezondheidsexperts waarschuwen ook voor de hoge cijfers van moedersterfte en ongeplande zwangerschappen in de grensstreek met Thailand. Vooral ontheemden en vluchtelingen uit de buurlanden die nauwelijks toegang hebben tot de gezondheidszorg zijn daarvan slachtoffer.
Door een gebrek aan geboorteplanning of voorbehoedmiddelen komen complicaties bij onveilige abortussen en nabloedingen veel voor bij vrouwen in het gebied.
Humanitaire hulp en politieke acties
Begin vorige maand toonde de Myanmarese regering zich bereid samen te werken met humanitaire organisaties en beloofde ze ook politieke hervormingen. Dat schrijft Refugee International.
Andris Piebalgs, de Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking van de Europese Unie, beloofde gisteren meer hulp aan Myanmar. Het zou gaan om een financiële bijdrage van ruim 150 miljoen euro, schrijft de Britse BBC.