Gebruik van pesticiden in 30 jaar bijna verdubbeld

Nieuws

Nefast voor de gezondheid, het milieu en de biodiversiteit

Gebruik van pesticiden in 30 jaar bijna verdubbeld

Gebruik van pesticiden in 30 jaar bijna verdubbeld
Gebruik van pesticiden in 30 jaar bijna verdubbeld

IPS

20 oktober 2022

In twintig jaar tijd is het gebruik van pesticiden wereldwijd bijna verdubbeld, blijkt uit de nieuwe “Pesticide Atlas 2022”. Reden genoeg voor de EU om dringend maatregelen te nemen, zeggen milieuorganisaties.

Het gebruik van pesticiden is nefast voor de biodiversiteit: velden in de conventionele landbouw hebben een vijf keer lagere biodiversiteit aan planten en zelfs twintig keer lagere biodiversiteit aan bestuivers in vergelijking met biologische velden.

Erich Westendarp / Pixabay

In twintig jaar tijd is het gebruik van pesticiden wereldwijd bijna verdubbeld, blijkt uit de nieuwe Pesticide Atlas 2022. Reden genoeg voor de EU om dringend maatregelen te nemen, zeggen milieuorganisaties.

EU-lidstaten overleggen momenteel volop over nieuwe doelstellingen voor het gebruik van pesticiden terug te dringen. Uit de nieuwe Pesticide Atlas 2022, vrijgegeven door de Heinrich-Böll-Stiftung, blijkt dat daar dringend nood aan is: het pesticidengebruik is wereldwijd met 80 procent toegenomen sinds 1990. Tegen volgend jaar zal de totale waarde van alle gebruikte pesticiden bijna 130,7 miljard dollar bedragen.

De Europese Unie is een van ‘s werelds grootste markten, goed voor bijna een kwart van alle verkochte pesticiden. Het is ook een belangrijkste exportregio voor landbouwchemicaliën, inclusief producten die in de EU zelfs niet langer gebruikt mogen worden.

Een heel klein aantal bedrijven verdeelt de miljardenmarkt. De vier grootste bedrijven (Syngenta Group, Bayer, Corteva en BASF) hebben ongeveer 70 procent van de wereldwijde markt in handen.

Vergiftiging

Volgens de atlas leidt het groeiende gebruik van pesticiden wereldwijd tot een toename van pesticidevergiftiging - vooral in het Zuiden, waar boeren vaak niet voldoende zijn beschermd. Volgens voorzichtige  schattingen zijn er ongeveer 255 miljoen vergiftigingsongevallen in Azië, iets meer dan 100 miljoen in Afrika en ongeveer 1,6 miljoen in Europa.

Het pesticidengebruik is wereldwijd met 80 procent toegenomen sinds 1990.

Het gebruik van pesticiden is bovendien nefast voor de biodiversiteit: velden in de conventionele landbouw hebben een vijf keer lagere biodiversiteit aan planten en zelfs twintig keer lagere biodiversiteit aan bestuivers in vergelijking met biologische velden. En de bestrijdingsmiddelen beperken zich niet tot de behandelde landbouwgrond: ze sijpelen in de bodem en het grondwater, waaien weg of komen in waterlopen terecht.

Europese regels

‘In EU-landen heeft de wetgeving tot nu toe niet geleid tot een vermindering van het gebruik van pesticiden, ondanks wetenschappelijk bewijs voor de dringende noodzaak daarvan’, zegt Imme Scholz, voorzitter van de Heinrich-Böll-Stiftung. ‘De “van boer tot bord”-strategie is een goed begin om af te stappen van landbouwsystemen die sterk afhankelijk zijn van landbouwchemicaliën, maar het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU moet daarop worden afgestemd.’

De vraag vanuit de EU, met name naar veevoeder, draagt ook bij tot een dramatische toename van het gebruik van pesticiden in landen met een rijke biodiversiteit zoals Brazilië, Argentinië en Paraguay, zegt Scholz, vooral sinds de grootschalige introductie van genetisch gemodificeerde, pesticide-resistente soja. Dat illustreert volgens haar de nood aan veranderingen in het voedingspatroon en een ander beleid voor biobrandstoffen.