Geen Indiase troepen naar Irak
Ranjit Devraj
13 juni 2004
Ondanks de nieuwe VN-resolutie zal India geen troepen sturen naar Irak. De piepjonge Indiase minderheidsregering zette deze week de deur voor Indiase deelname op een kier. Maar het Linkse Front van communisten uit oppositie, sloeg haar keihard dicht.
De situatie in Irak is niets veranderd. Het land is de voorbije 14 maanden onder Amerikaanse bezetting gebleven. En er is een volksopstand tegen de brutale onderdrukking. Met die woorden drukte Prakash Karat, een kopstuk van de Indiase Marxistisch-Communistische Partij (CPI-M), elke twijfel de kop in. Ook Said D Raja, voorzitter van de Communistische Partij van India (CPI), een andere partij binnen het Links Front, stelde zijn veto: Het zal duidelijk zijn dat er geen Indiase troepen onder Amerikaans commando kunnen dienen.
Het Linkse Front heeft 59 van de 543 zetels in het Lagerhuis in handen en maakt geen deel uit van de nieuwe regering van premier Manmohan Singh. Maar omdat Singhs Congrespartij een minderheidsregering vormt tegen de hindoenationalistische BJP en haar bondgenoten, kunnen de communisten de zaak blokkeren.
Zowel het Linkse Front als Congres hebben zich tijdens de campagne verzet tegen de plannen van de BJP om in te gaan op de vraag van de Amerikaanse president George W. Bush om 17.000 Indiase troepen naar Irak te sturen. Maar meteen na zijn aantreden maakte minister van Buitenlandse Zaken Natwar Singh een kleine bocht: India zou troepen sturen als Irak onder VN-mandaat zou komen. Singh, in Washington voor de begrafenis van Ronald Reagan, vertelde donderdag aan zijn ambtsgenoot Colin Powell zelfs dat India bereid was om zijn standpunt te herzien naar aanleiding van de nieuwe VN-resolutie. Singh wikte evenwel zijn woorden: het is te vroeg om ja of nee te zeggen.
Het thuisfront eiste nu een duidelijk neen. De regering moet heel duidelijk maken dat er geen sprake kan zijn van het sturen van Indiase troepen naar Irak om de bezetting te versterken, aldus de CPI-M. De VN-resolutie spreekt over een multinationale troepenmacht onder Amerikaanse bevel. Wij willen dat de Amerikaanse en Britse troepen Irak verlaten en dat de VN de zaak overnemen.
Naast ideologische motieven spelen ook historische en etnische bezwaren mee in het Indiase njet. In 1915 stierven 20.000 Indiase troepen in Mesopotamië (het huidige Irak) in een poging van de Britse kolonisator om een ‘regimewissel’ tot stand te brengen in wat toen het Ottomaanse rijk was. In India leven bovendien 125 miljoen moslims en de overheid kan de sentimenten van het overwegend sjïietische bevolkingsdeel in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh niet naast zich neerleggen. De historische banden tussen India en Irak werden ook onder het regime van Saddam Hoessein gecultiveerd. India leidde toen Iraakse militairen op.
Omwille van al die banden kwam columnist Saeed Naqvi deze week in de ‘Indian Express’ tot een rake observatie: Geen enkele andere nationaliteit is zo aanvaardbaar voor Irak als de Indische. Wij hebben vrienden achter de Groene Zone, in het oude Baath-establishment, bij de Koerden en bij de sjiïeten. (MM/MC)
Ranjit Devraj
Xml=6
Ref: ap ip