Gemengde reacties op oproep Obama tot minder kernwapens
Cydney Hargis
20 juni 2013
De oproep van de Amerikaanse president Barack Obama gisteren in Berlijn om het kernwapenarsenaal van de Verenigde Staten en Rusland te verminderen, heeft gemengde reacties opgeroepen.
“We leven misschien niet meer in de angst voor totale vernietiging, maar zo lang er kernwapens bestaan, zijn we niet echt veilig”, zei Obama. “We kunnen terroristische netwerken aanvallen, maar als we de instabiliteit en intolerantie die extremisme voeden negeren, zal onze veiligheid uiteindelijk in gevaar komen.”
De Amerikaanse president zei samen met Rusland het aantal tactische wapens in Europa te willen verminderen, evenals het totale aantal strategische kernwapens dat beide landen hebben uitstaan.
“Ik vond het een teleurstellende toespraak”, zegt John Burroughs, directeur van het Lawyers Committtee on Nuclear Policy (LCNP) in New York. “Obama sprak niet over enkele belangrijke multilaterale kansen en ook niet over het creëren van kansen.”
Anderen vonden dat de woorden van de president rijkelijk laat kwamen. “De Berlijnse Muur is twintig jaar geleden gevallen en deze vermindering van het aantal kernwapens had al veel eerder moeten gebeuren”, zegt Lisbeth Gronloud van het Global Security Program van de Union of Concerned Scientists.
Duur
Het nieuwe START-verdrag uit 2010 beperkt de Amerikaanse en Russische voorraden tot 800 raketten, bommen en onderzeeërs aan elke kant, en 1.550 strategische kernkoppen. De regering-Obama wil nu de strategische kernkoppen met een derde verminderen, tot 1000 stuks in elk land.
Volgens de Arms Control Association, besteden de VS jaarlijks naar schatting 31 miljard dollar aan het in stand houden van het kernwapenarsenaal. Een vermindering van de arsenaal met een derde, zou leiden tot een besparing van 58 miljard dollar in de komende tien jaar.
Met het gevaar van terroristische een cyberaanvallen in de afgelopen jaren, riepen analisten op om na te denken over de vraag of het in stand houden van het kernwapenarsenaal de meest relevante manier is om met dreigingen om te gaan.
Rusland, dat meer tactische wapens heeft dan de VS en Europa, stond in het verleden niet open voor vermindering van het aantal wapens. De aanvankelijke reactie vanuit Moskou op de oproep van Obama woensdag was lauw. De Russische vice-premier Dmitri Rogozin zei het voorstel niet serieus te nemen, omdat de VS tegelijkertijd werken aan uitbreiding van het raketafweersysteem waarmee Russische raketten onderschept kunnen worden.
Herhaling
Volgens Alice Slater, directeur van Nuclear Age Peace Foundation, zijn de woorden van Obama een herhaling van Amerikaans beleid dat al eerder werd geformuleerd, bedoeld om de wereldwijde Amerikaanse militaire superioriteit te handhaven in een web van allianties met andere landen.
Republikeinen in het Amerikaanse Congres hebben al duidelijk gemaakt tegen een verdrag te zijn dat verder gaat dan de afspraken uit het START-verdrag van 2010. Zij stellen dat anders de veiligheid van de Verenigde Staten in het geding komt.