Georgische demonstranten eisen aftreden president
Gisterennacht maakte de politie op een gewelddadige manier een einde aan demonstraties in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Daarbij vielen twee doden. Na dagen van protestacties kwam de oppositie vandaag, 26 mei, opnieuw bijeen in een stadium waar ze hun eis -het aftreden van huidig president Saakashvili- herhaalde.
Voor de vijfde dag op rij protesteerden ontevreden burgers woensdag voor het parlement. De demonstranten verwijten de president onvoldoende inspanningen te leveren om de armoede te reduceren en beschuldigen hem van een machtsmonopolie. Woensdagnacht dreven politietroepen de demonstranten gewelddadig uit elkaar. Op 26 mei viert Georgië immers zijn onafhankelijkheid en de politie wilde voorkomen dat betogers de militaire parade zouden verstoren. Op deze feestdag verzamelden meer dan 50.000 opposanten zich in een stadion in de hoofdstad om de onafhankelijkheid te vieren en hun ongenoegen tegenover president Mikheil Saakashvili uit te drukken.
De zilveren revolutie
Saakashvili werd verkozen tot president na de rozenrevolutie in 2004. Hij hielp het land op weg naar democratie. De president nam radicale, maar broodnodige, beslissingen. Zo werd de energiesector hervormd, criminelen werden krachtdadig aangepakt en corrupte politiecommissarissen werden aan de deur gezet. Maar nu, zeven jaar later, is zijn populariteit flink gedaald, onder meer door zijn betrokkenheid bij enkele corruptieschandalen.
In tegenstelling tot de vele jongeren die in de Arabische wereld op straat kwamen, zijn de betogers in Georgië voornamelijk ouderen. Daarom wordt de beweging de “zilveren revolutie” genoemd, verwijzend naar de grijze of witte haarkleur van de demonstranten. De oudere bevolking mort, want door hun laag pensioen en de hoge voedselprijzen wordt ze steeds armer. Daarnaast heeft ze een grote hang naar tradities. Sinds de president aan de macht is, heeft hij al verschillende vernieuwingen ingevoerd die heel wat positieve evoluties met zich meebrachten. Maar tegelijkertijd gaan zo heel wat tradities verloren.
Buur Rusland
De oppositie wil ook de relatie met Rusland weer vlotter zien verlopen. Sinds de oorlog van 2008 zijn er nog steeds spanningen tussen beide landen. Deze relatie moet volgens oppositieleidster Nino Burdzhanadze dringend worden verbeterd. ‘Een goede relatie met Rusland is zeer belangrijk voor de stabiliteit van het land’, vertelt ze aan het Russische persagentschap RIA Novosti. Verder benadrukt ze dat de revolutie moet worden gedragen door het Georgische volk. Toch waren opposanten de voorbij dagen nooit massaal aanwezig.
Daarnaast ontstond er groot onbegrip bij de oppositie toen bleek dat de militaire parade en feestelijkheden ter ere van de onafhankelijkheid toch doorgingen. President Saakashvili sprak de aanwezigen toe en betuigde zijn steun aan de slachtoffers van de eerdere rellen.