Gerecht onderzoekt ‘sociale schoonmaakoperaties’
Marcela Valente
24 november 2004
Een rechtbank in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires heeft een onderzoek ingesteld naar een doodseskader dat rijkere buurten zuivert van vermeende jonge boefjes uit armere wijken. De bewoners van de villawijken zouden voor die dienstverlening maandelijks geld neertellen.
De gerechtelijke overheid kwam op het spoor van de ‘sociale schoonmaakoperaties’ door het onderzoek naar de moord op een tiener in 2000. Maandag veroordeelde een rechtbank in Buenos Aires de agenten Hugo Caceres en Marcelo Puyo tot straffen van 22 en 19 jaar voor de moord op de 16-jarige José Rios. De puber, neergeschoten door Puyo, kreeg twee kogels in het hoofd en één in de borst. In de rechtszaak werd bewezen dat Rios niet had aangestuurd op een gewapende confrontatie, noch voor, noch na zijn poging tot overval. De jongen had zich in een garage tussen twee auto’s verstopt toen de twee agenten hem vonden en vermoordden.
In hun oordeel beschreven de rechters Caceres en Puyo als extreem gevaarlijk door hun verbetenheid om delinquenten te vermoorden en zichzelf zo boven de wet te plaatsen. De rechters van het hof in Buenos Aires stelden meteen een onderzoek in naar Tres Ases, het privé-bewakingsbedrijf van Caceres. Dertig agenten worden op de rooster gelegd om na te gaan of Tres Ases een dekmantel is voor een illegaal netwerk. Het bewakingsbedrijf, gevestigd in het huis van Caceres in de Don Torcuatowijk in Buenos Aires, geniet bescherming van de politie in het noordelijke deel van de hoofdstad.
Tijdens een huiszoeking bij Caceres ontdekten onderzoekers een communicatiesysteem dat in contact stond met zeven witte patrouillebusjes, uitgerust met blauwe zwaailichten en sirenes. Verder vonden ze een lijst met dertig werknemers, verboden wapens en munitie, en verschillende filmrolletjes met daarop foto’s van 60 minderjarige doelen.
Volgens Gabriel Lerner, de advocaat van Rios’ familie, voert het illegaal netwerk rond Caceres sinds 2000 sociale schoonmaakoperaties uit in rijkere buurten. De bewoners zouden hiervoor maandelijks een som geld neertellen. Lerner: De zaak van Caceres en Puyo toont aan dat het hier niet gaat om politie-excessen maar om een systematische sociale zuivering in buurten waar mensen in vrede willen leven, maar in ruil daarvoor goedkeuren dat jongeren uit sloppenwijken afgeranseld, gemarteld en vermoord worden.
Lerner, aangesloten bij het Coördinatiecomité Tegen Politie- en Institutionele Repressie (Correpi), verwijst naar een vier jaar oud rapport van het provinciale Hooggerechtshof van Buenos Aires, dat rechtbanken waarschuwde voor een golf van vermoedelijke moorden op vermeende jonge boefjes, vaak omgekomen in vuurgevechten met de politie. Het rapport beschrijft een ideologisch klimaat in sommige rijkere sociale sectoren waarin schietgrage acties van de politie en de fysieke onderdrukking van minderjarigen worden toegejuicht.
Dat de aanpak van Tres Ases in sommige sectoren in Buenos Aires op goedkeuring kan rekenen, bleek vlak na het proces van Caceres en Puyo op verschillende radioprogramma’s uitgezonden in de hoofdstad. Meerdere luisteraars belden radiostations op, bekritiseerden de veroordeling van Caceres en Puyo en namen het op voor agenten die vermeende jonge criminelen hard aanpakken. (KC/PD)