Gerecht vreest dat Fujimori het hazenpad kiest
Angel Páez
19 mei 2006
"De kans is groot dat de Peruaanse ex-president Alberto Fujimori Chili de komende uren of dagen zal proberen te ontvluchten", dat zegt Antonio Maldonado, openbaar aanklager van het Chileense hooggerechtshof. Op die manier zou de ex-president een mogelijke uitlevering aan Peru willen omzeilen.
Het Chileense Hooggerechtshof heeft donderdag (18 mei) Fujimori in voorwaardelijke vrijheid gesteld na bijna zes maanden gevangenschap in Santiago. Voorwaarde is wel dat hij Chili niet mag verlaten. “Daar ligt nu net het probleem”, zegt Maldonado, “nu hij vrij kan rondlopen, moet hij alleen maar naar de ambassade van een bevriend land gaan om de uitlevering aan Peru te ontlopen. Zo hoeft hij Chili zelfs niet verlaten.”
Met bevriend land bedoelt Maldonado Japan, waar Fujimori vijf jaar in ballingschap leefde nadat hij Peru in 2000 ontvluchtte toen een politiek-financieel schandaal aan het licht kwam. Ook bij mensenrechtengroeperingen ligt Fujimori onder vuur. Gloria Cano, advocate bij de Peruaanse mensenrechtenvereniging zegt dat Fujimori er steeds in slaagt rechtbanken te vermijden en dat de vrees dus terecht is dat hij het nu opnieuw zal proberen vluchten. Ze vertegenwoordigt de slachtoffers van ‘Colina’, een paramilitaire organisatie die actief was onder het bewind van Fujimori.
De belangrijkste aanklacht tegen Fujimori heeft te maken met twee bloedbaden waarbij 25 mensen om het leven kwamen. Die moorden werden tussen 1991 en 1992 gepleegd door de Colina-groep. Daarnaast wordt hij beschuldigd van tal van corruptiezaken, onder meer het verduisteren van 15 miljoen dollar.
Op 7 november 2005 dook Fujimori onverwacht op in Santiago de Chile, waar hij zijn campagne wou lanceren voor de presidentsverkiezingen in Peru. Dezelfde dag nog werd hij gearresteerd.
Hoewel de voorwaardelijke vrijlating slecht nieuws is voor de autoriteiten in Peru, betekent het niet dat Fujimori niet meer vervolgd kan worden. “Het uitleveringsproces wordt hierdoor niet geschaad”, zegt Alejandro Tudela, minister van Justitie van Peru, “het gaat alleen om een voorwaardelijke invrijheidstelling op vraag van zijn verdediging.” Toch vreest ook hij dat Fujimori wel eens opnieuw op de vlucht zou kunnen slaan. “Fujimori is nog steeds een gevaar voor de samenleving”, zegt Tudela, “maar wij zijn ervan overtuigd dat hij op basis van het bewijsmateriaal tegen 28 juli kan uitgeleverd worden.”
De aanhangers van Fujimori zijn het daar niet mee eens. In Lima barstte de feestvreugde in voormalige Fujimori-kringen los na het horen van het nieuws van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. Ook zijn advocaten reageren positief. “Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer alle wettelijke procedures gevolgd worden, onze cliënt niet zal worden uitgeleverd, aangezien de beschuldigingen op niets gebaseerd zijn”, aldus advocaat César Nakasaki. Fujimori was president van Peru van 1990 tot 2000.