Geruchten van staatsgreep in Emiraten

Nieuws

Geruchten van staatsgreep in Emiraten

Geruchten van staatsgreep in Emiraten
Geruchten van staatsgreep in Emiraten

David Vermeiren

29 januari 2013

Zondag 27 januari maakte de procureur-generaal van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bekend dat 94 burgers terecht zullen staan voor het beramen van een staatsgreep. Sinds maart vorig jaar werden stelselmatig burgers, vaak leden van El-Islah, opgesloten.

Het Emiratische persagentschap WAM publiceerde gisteren de verklaring van procureur-generaal Kubaish. Hij verwijst naar een organisatie die een machtsovername in de Emiraten voorbereidde. ‘De organisatie trachtte de basisprincipes van het bestuurssysteem van de VAE te ondermijnen en zelf de macht te grijpen. Ze nam een buitenlandse gedaante aan en verkondigde dat ze  ijverde voor het naleven van de regels en principes van de islam. De ware intentie van de organisatie was echter het voorbereiden van een staatsgreep.’

De organisatie zou volgens de officiële verklaring van Kubaish als volgt opereren: met behulp van sociale netwerksites trachtte de geheime organisatie burgers van de VAE tegen hun regering en leiders op te zetten. Leden van de organisatie onderhielden contacten met individuen en internationale organisaties om de reputatie van de VAE schade toe te brengen en zo haar internationale relaties in het gedrang te brengen. Bovendien legde men contacten met de internationale moslimbroeders en soortgelijke organisaties in het buitenland die ondersteuning en financiële steun gaven om de staatsgreep te doen slagen. De aan- en verkoop van vastgoed en het innen van religieuze aalmoezen zorgden voor de financiering van de groepering.

Aangezien de 94 beschuldigden voor de hoogste rechtsinstantie terecht zullen staan, zal geen beroep kunnen aangetekend worden tegen de uitspraak, meldt BBC World.

Hoewel er in de verklaring van procureur-generaal Kubaish enkel sprake is van “een organisatie”, zijn een aanzienlijk aantal, van de 94 sinds maart vorig jaar gedetineerden, leden van El-Islah. Deze islamistische  groepering  werd in 1974 opgericht en werd tot voor kort getolereerd door de autoriteiten. In september vorig jaar meldde de Emiratische krant Al-Khaleej dat gedetineerde leden van de groep  bekenden een staatsgreep voor te bereiden en beschikten over een gewapende vleugel. Volgens de Engelstalige nieuwssite  van Al-Jazeera beweerde El-Islah enkel voorstander te zijn van vreedzame politieke hervormingen en banden met de internationale moslimbroeders werden ontkend.

Mensenrechten

In de VAE, een federatie van zeven olierijke  emiraten onder leiding van Abu Dhabi, vonden in tegenstelling tot de buurlanden geen grootschalige demonstraties plaats naar aanleiding van de opstanden in Tunesië en Egypte in 2011. De autoriteiten traden echter hard op tegen dissidente stemmen en verschillende oproepen tot democratische veranderingen in de Emiraten.

Human Rights Watch afgevaardigde voor het Midden-Oosten Joe Stork schreef in New Europe dat sinds maart 2012 leden van de geweldloze islamistische groepering El-Islah worden opgesloten zonder aanklacht. Ze worden op onbekende locaties vastgehouden en onder hen bevinden zich prominente mensenrechtenadvocaten, rechters en studentenleiders. Stork beweerde ook dat de autoriteiten regelmatig verdedigers van mensenrechten in de VAE intimideren en zelfs uitwijzen en politieke gevangenen het recht op bijstand ontzeggen.

In oktober 2012 formuleerde  de EU een resolutie waarin de ongerustheid geuit werd over de staat van de mensenrechten in de VAE. Vanuit de Emiraten werd hevig gelobbyd om de resolutie af te wijzen en werd gewezen om de mogelijke nadelige gevolgen voor de relaties tussen de EU en de VAE. Het Britse conservatieve Europarlementslid Charles Tannock nam de verdediging van de VAE op zich in het parlementaire debat en noemde de beschuldigingen aan het adres van de VAE “compleet absurd”. Tannock gaat ervan uit dat veruit de meesten van de gedetineerden hardline islamisten zijn die kerken willen sluiten en christenen willen vervolgen. Er zijn echter geen bewijzen dat El-Islah hiervoor zou pleiten, aldus Joe Stork.

Een Emiratische mensenrechtenactivist die anoniem wenst  te blijven vertelde BBC World dat burgers die ijveren voor vreedzame politieke hervormingen in de regio voortdurend te maken krijgen met repressie.