Geweld laait op in Indiaas Kasjmir
Eline Gordts
11 augustus 2010
Het blijft onrustig in de Indiase deelstaat Jammu&Kasjmir. Ondanks een uitgaansverbod gingen in de vallei dinsdagavond opnieuw grootschalige protesten uit. Bij spanningen tussen de Indiase overheid en de Kasjmierse bevolking kwamen sinds juni als 50 mensen om het leven.
Het zijn zwarte dagen in Kasjmir. Dinsdag werd in het district Barmulla het lijk gevonden van een jongen die door de veiligheidsdiensten was meegenomen voor ondervraging. Zondag overleed de 17-jarige Sida Nadi in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, nadat hij tijdens een begrafenisprocessie door politie was beschoten. Vorige vrijdag stierf de 22-jarige Mohamad Iqbal. Volgens zijn tante werd hij door veiligheidsdiensten onder vuur genomen toen hij ondanks het uitgaansverbod inkopen wou doen.
28 doden vielen er de voorbije week in Kasjmir en sinds het begin van het geweld kwamen al 51 mensen om het leven. Elke dode veroorzaakte een nieuwe golf van woede en protest.
Vicieuse cirkel van protest en repressie
Het geweld in Kasjmir laaide op, toen begin juni een 17- jarige jongen bij een betoging om het leven kwam. Sindsdien gold een strikt uitgaansverbod, dat de voorbije weken echter telkens door protestanten werd geschonden.
Kasjmiri’s protesteerden de voorbije dagen tegen het harde optreden van de veiligheidsdiensten. Separatistische groeperingen vragen ook onafhankelijkheid van India of aansluiting bij Paksitan.
Separatistische leiders roepen dan ook op het protest vol te houden. Hoewel Syed Ali Shah Geelani, leider van een fractie van de separatistische Hurriyat-beweging, eerder had aangemaand tot kalmte, vroeg hij de bevolking gisteren opnieuw te protesteren. De overheid antwoordde zoals steeds met een nieuw uitgaansverbod.
Kat en muisspel tussen separatisten en regering
Wat uiteindelijk een einde kan maken aan het kat en muisspel tussen separatisten en regering - protesten, uitgaansverbod, nieuwe protesten ondanks het uitgaansverbod, nieuw uitgaansverbod - is hoogst onduidelijk. Op de aanpak van de overheid rees echter al bijzonder veel kritiek. Omar Abdullah, premier van Kasjmir, heeft volgens waarnemers onvoldoende ervaring om de volatiele regio te besturen.
In juli riep Abdullah het leger in om de rust in de straten te bewaren, maar ook die maatregel leidde tot weinig resultaat. Intussen worden wel nog eens 2000 paramilitairen in de regio ingezet, bovenop de ongeveer 600.000 militairen die er al actief zijn.
Ook de economische gevolgen van het geweld zijn niet te overzien. Het toerisme, een belangrijke bron van inkomsten voor vele Kajmiri’s, is bijna volledig stilgevallen. Op 11 juni werd door separatistische groepen bovendien een algemene staking uitgeroepen, die tot vandaag strikt wordt gehandhaafd. De deuren van scholen, banken en winkels bleven de voorbije twee maanden gesloten. Door de staking en het uitgaansverbod zijn de prijzen van brandstof, voeding en bouwmaterialen intussen verdubbeld.
Pakistaanse inmenging
Kasjmir is al 60 jaar betwist gebied tussen India en Pakistan. Bij een inval vanuit Pasjtoens gebied in Pakistan, koos de maharadja van het gebied toch voor India.
India beschuldigt Pakistan er vandaag van de separatistische protesten te steunen en de bevolking systematisch op te jutten. Pakistan zegt dat het de demonstranten enkel moreel steunt.
Bij het conflict in Kasjmir kwamen officieel al 47.000 mensen om. Volgens waarnemers ligt het aantal echter veel hoger.