Gewone Nepalezen doen hun zeg over hervormingen

Nieuws

Gewone Nepalezen doen hun zeg over hervormingen

Suman Pradhan

10 augustus 2006

Politiek interesseert de mensen niet? In Nepal alvast wel. Vier maanden na het herstel van de democratie signaleren gemeenschapsradio’s er dat gewone mensen erg gemotiveerd zijn om mee te discussiëren over de geplande grondwetsherziening. Radio Vijaya FM, Radio Sagarmatha en vele andere gemeenschapsradio's proberen hen die ruimte zoveel mogelijk te geven.

Binnen enkele dagen zullen zo’n vijfentwintig Nepalese gemeenschapsradio’s een programma uitzenden dat uitlegt hoe de nieuwe Nepalese grondwet tot stand zal komen. De bijdrage komt van de Antenna Foundation, een onafhankelijk Nepalees productiehuis. “Ons programma legt in vereenvoudigde vorm uit wat een grondwetgevende vergadering is, hoe ze werkt, waar zoiets al eerder uitgeprobeerd is en welke kwesties de vergadering kan behandelen”, zegt directeur Madhu Acharya.

De radio van de maoïsten - Radio Janganatantra Nepal - roept in zijn programma’s geregeld op tot de stichting van een republiek. Andere gemeenschapsradio’s houden zich ver van duidelijke eisen, maar allemaal proberen ze de grondwetshervorming veel aandacht te geven.

Acharya benadrukt dat de radio’s ook gewone burgers bij het debat zullen betrekken. Dat is nu al het geval bij ‘Vijaya FM’, een gemeenschapsradio in Gaindakot, een stadje langs de autosnelweg in zuid-centraal Nepal.

“Veel luisteraars willen meedoen met onze programma’s (om het bewustzijn over grondwetskwesties te vergroten)”, zegt manager Hari Sapkota van ‘Vijaya FM’. “Ze willen de gevolgen voor henzelf begrijpen, en hun eigen mening spuien over hoe de grondwet er zou moeten uitzien.”

“Onze gewone burgers willen gehoord worden, en radio helpt daarbij”, zegt ook Mohan Bista, manager van Radio Sagarmatha in Kathmandu. Radio Sagarmatha is de oudste Nepalese gemeenschapsradio. Hij startte in 1997 en omvat nu een netwerk van twintig radio’s verspreid over het land.

“Wij zien ons werk als een brug tussen de verlangens van de plattelandsgemeenschappen en de politieke partijen en politici”, zegt Bista. “We hebben nog geen programma dat alleen over de grondwetsherziening gaat, maar we geven gewone mensen een stem in al onze nieuwsprogramma’s.”

Bijna allemaal zenden de gemeenschapsradio’s programma’s uit waarbij luisteraars kunnen bellen om hun mening te geven, of waarbij een groepje mensen in de studio wordt uitgenodigd voor een discussie. Nu de Antenna Foundation geld heeft gekregen van donoren voor een specifiek programma over de grondwet, hopen gemeenschapsradio’s dat er meer geld komt voor dit soort programma’s.

De commerciële radio gaat intussen door met ontspanningsprogramma’s, zo nu dan afgewisseld met een debat met politici en experts. Een van de managers daar zegt dat ze alleen tegen betaling educatieve programma’s willen uitzenden. (ADR/PD)