Voortdurende bombardementen, belegering en belemmering van hulpleveringen richten ravage aan
Gezondheidszorg in Gaza zwaar getroffen: ‘Meer aanvallen dan enig ander conflict sinds 2018’
IPS
25 april 2024
Het aantal aanvallen op de gezondheidszorg in Gaza is hoger dan in enig ander recent conflict wereldwijd. Sinds het begin van de oorlog zijn er elke maand gemiddeld 73 aanvallen per maand, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Een pediater onderzoekt een jonge patiënt in een veldhospitaal in Rafah.
© Soraya Ali / Save the Children
De voorbije zes maanden zijn er minstens 435 aanvallen geweest op gezondheidsfaciliteiten of medisch personeel in Gaza, volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat komt neer op gemiddeld 73 aanvallen voor elke maand oorlog.
Ambulances opgehouden
Sinds 2018 lag in geen enkel land dat door oorlog verscheurd is de gezondheidszorg in die mate onder vuur. In Oekraïne zijn er gemiddeld 67 aanvallen per maand op medische instellingen, de Democratische Republiek Congo kent gemiddeld 11 aanvallen per maand.
Aanvallen op de gezondheidszorg in de bezette Palestijnse gebieden blijven niet beperkt tot Gaza. Op de Westelijke Jordaanoever zijn ook 421 aanvallen gemeld in de afgelopen zes maanden. In 302 gevallen werd de toegang tot gezondheidszorg belemmerd of werd er geweld gebruikt in ziekenhuizen of medische centra. Vaak worden ambulances opgehouden of aangevallen.
Op de Westelijke Jordaanoever zijn ook 421 aanvallen gemeld in de afgelopen zes maanden.
Afgelopen zaterdag nog werd een Palestijnse ambulancechauffeur gedood toen hij gewonden hielp na een gewelddadige aanval door joodse kolonisten. Zijn voertuig werd volgens de Palestijnse autoriteiten geraakt door geweervuur terwijl hij de gewonden vervoerde naar het ziekenhuis.
De WHO definieert een aanval op de gezondheidszorg als elke vorm van geweld of obstructie die de levering van of toegang tot gezondheidsdiensten verstoort, inclusief psychologische intimidatie van patiënten en medisch personeel.
Minder anesthesie
Zes maanden van voortdurende bombardementen, belegering en belemmering van hulpleveringen hebben een ravage aangericht in het gezondheidssysteem in Gaza. Slechts 11 van de 36 ziekenhuizen functioneren nog gedeeltelijk. Volgens het Palestijnse Centraal Bureau voor de Statistiek (PCBS) hebben zo’n 350.000 mensen die lijden aan chronische ziekten in Gaza geen toegang tot essentiële medicijnen, voorraden en diensten.
De Britse verpleegster Becky Platt werkt in een veldhospitaal van de ngo Save The Children in Rafah, dat eerstelijnszorg biedt aan meer dan tweehonderd mensen per dag. Bijna de helft (40 procent) van de patiënten zijn kinderen. Ze vertelt hoe veel patiënten huidtransplantaties en meerdere operaties nodig hebben, maar zelfs het verkrijgen van eenvoudige dingen zoals degelijke pijnstilling is een grote uitdaging.
‘Als kinderen een ingreep moeten ondergaan om hun ledemaat te redden en infectie te voorkomen, zijn we gedwongen om dit te doen met minder anesthesie dan we normaal zouden gebruiken’, aldus Platt. ‘Ik heb spelletjes op mijn telefoon en bellenblazers meegenomen om ze af te leiden, maar de realiteit is dat veel van deze procedures een sterke pijnstilling nodig hebben. Dat veroorzaakt enorm veel leed en het zal ook bijdragen aan de psychologische schade op de lange termijn.’