Groeiend verzet tegen Turkse dammen
Turkije plant in de volgende vijfentwintig jaar de bouw van 1500 nieuwe waterdammen. Daarmee komt de Turkse staat op de derde plaats, na China en Brazilië, met het grootste aantal hydro-elektrische energiecentrales. Turkse anti-dambewegingen spraken op 18 november in het Europees Parlement hun verzet uit tegen de plannen van de Turkse regering.
Turkije plant momenteel 1500 nieuwe dammen, naast reeds bestaande controversiële dammenprojecten zoals de Ilisu-dam. Deze dam bedreigt zowel het voortbestaan van de oude stad Hasankeyf als van 400 kilometer rivierlandschap langs de Tigrisrivier. De bouw van dammen, die gepland is voor de volgende 25 jaar, heeft een enorme impact op mensen, natuur en cultureel erfgoed. De dammen zullen zich vooral situeren rond de Zwarte Zee, het Zuiden van Turkije en Zuidoost-Anatolië. De dammenbouw is een bedreiging voor ecologische levensonderhoudende systemen en culturele banden, en minstens 100.000 mensen zullen gedwongen moeten verhuizen.
Op een conferentie, georganiseerd door de Europese groenen en de Oostenrijkse mensenrechtenorganisatie Eca Watch, vroegen vertegenwoordigers van Turkse anti-dammenbewegingen uit diverse regio’s steun aan Europa.