Verkoeling met een halve graad mogelijk
Een groene gordel rond de stad helpt hitte draaglijk te houden
Om de temperatuur in de stad draaglijk te houden, moet ook naar het omliggende platteland gekeken worden, blijkt uit nieuw onderzoek. Een groene gordel kan de temperatuur met een halve graad doen dalen.
Steden hebben in de zomer last van het zogenaamde hitte-eilandeffect: er is minder groen aanwezig, en de hitte wordt in steen en beton opgeslagen en vastgehouden. Bovendien is er in de stad minder wind. De temperatuur kan daardoor verschillende graden hoger liggen dan op het platteland. Dat verschil is ’s nachts het grootste.
Om zich te wapenen tegen de klimaatverandering, zoeken stadsbesturen daarom volop naar manieren om de stad te ontharden en meer 'groen en blauw' te voorzien: beplanting en waterpartijen. Maar in de stad is er vaak bitter weinig ruimte om dat snel te doen, laat staan op grote schaal.
Groene gordel
Daarom moet ook naar het platteland rond de stad gekeken worden. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Surrey in Groot-Brittannië en de Southeast University in China. Op basis van twintig jaar aan meetgegevens tonen ze aan dat nabijgelegen plattelandsgebieden de temperatuur van een stad kunnen helpen verlagen. Het effect is het grootst als de landelijke ring zich over minstens de helft van de diameter van de stad uitstrekt.
'We hebben nu laten zien hoe landgebruik buiten een stad een groot verschil kan maken voor de temperatuur in het centrum.'
Door de groene gordel ontstaat een verkoelende circulatie: wanneer de warme lucht in de stad stijgt, ontstaat een lagedruklaag dicht bij de grond. Daardoor wordt koelere lucht aangezogen vanuit de omliggende plattelandsgebieden. Het proces wordt in grote mate bepaald door de grootte van de stad en de inrichting van die aangrenzende plattelandsgebieden. Hoe groener, hoe koeler en dus hoe beter de stad gekoeld wordt.
'We concentreren ons vaak op hoe groene ruimtes, waterpartijen of rivieren steden kunnen afkoelen', zegt hoogleraar en auteur Shi-Jie Cao. 'Maar stedelijke oppervlakte is duur, en het kan lastig zijn om de nodige ruimte te vinden voor die maatregelen. We hebben nu laten zien hoe landgebruik buiten een stad een groot verschil kan maken voor de temperatuur in het centrum.'
Uit de resultaten blijkt ook dat grotere groenzones meer effect hebben dan verschillende kleinere stukjes. Hetzelfde geldt ook voor watervolumes.