Ondanks sterke lobbycampagne
Groene landbouwplannen overleven stemming in Europees Parlement
IPS
21 oktober 2021
Het Europees Parlement heeft ondanks zware druk vanuit de sector plannen voor de duurzame transformatie van de voedselsystemen goedgekeurd. De steun is belangrijk voor de Europese Green New Deal.
Het Europees Parlement pleit onder meer voor duidelijke regels voor groene claims op voedingsproducten, een verplicht Europees nutrilabel en strengere normen voor pesticiden.
PxHere (CC0)
Met de ‘Van Boer tot Bord’ (Farm to Fork) -strategie wil de Europese Commissie de voedselproductie in Europa ingrijpend veranderen om de negatieve effecten van ons voedselsysteem op de volksgezondheid en het milieu te beperken. De strategie moet de sector ook weerbaarder maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering.
Lobby-bombardement
Maar de voorbije weken schroefden landbouworganisaties en conservatieve politieke groepen hun verzet flink op, met een bombardement van studies om te bewijzen dat de strategie het omgekeerde effect zou hebben.
Milieu-organisaties zijn opgelucht dat de parlementsleden niet zijn bezweken onder de druk van de tegenstanders van de plannen.
Tevergeefs, bleek eerder deze week in het Europees Parlement. Ondanks de lobby stemden de leden dinsdag in grote meerderheid voor de strategie, met 452 stemmen voor, 170 tegen en 76 onthoudingen. Het parlement roept zelfs op tot een snellere uitvoering.
Iedereen, van boer tot consument, heeft een rol in de verduurzaming van de keten en moet daarin ook gesteund worden, zegt het parlement. Het pleit onder meer voor duidelijke regels voor groene claims op voedingsproducten, een verplicht Europees nutrilabel en strengere normen voor pesticiden. Btw-tarieven moeten afgestemd kunnen worden op de impact van producten op gezondheid en milieu, en de overconsumptie van vlees en ongezonde voeding moet aan banden gelegd.
Bangmakerij
Milieu-organisaties zijn opgelucht dat de parlementsleden niet zijn bezweken onder de druk van de tegenstanders van de plannen.
‘Met niet-aflatende inspanningen om deze plenaire stemming te beïnvloeden, gebruikte de agro-industrie de beproefde tactiek van bangmakerij om actie uit te stellen door zich te concentreren op gedeeltelijk en bevooroordeelde bewijzen’, zegt Jabier Ruiz van het Wereldnatuurfonds (WWF). ‘Maar de wetenschap is solide en onbetwistbaar: de manier waarop we voedsel produceren en consumeren, legt een onmogelijke druk op de planeet, en de kosten van nietsdoen kunnen gigantisch zijn.’