Vooral kostenplaatje gooit roet in het eten
Groene waterstof zit in het slop
Er gaapt een enorme kloof tussen de beloften en de praktijk wat groene waterstof betreft. Van de meer dan duizend aangekondigde projecten is amper 1 op de 10 met succes gerealiseerd.
In de voorbije jaren hebben meer dan zestig landen steunmaatregelen ontwikkeld om de ontwikkeling van groene waterstof te stimuleren, vooral voor gebruik in de industrie. Groene waterstof wordt geproduceerd op basis van hernieuwbare energie, en is dus in principe klimaatneutraal.
Bij de verbranding ervan komt enkel waterdamp vrij, en het is een ideale manier om overtollige stroom uit hernieuwbare energiebronnen op te slaan. In de voorbije jaren verdrievoudigde het aantal aangekondigde projecten dan ook wereldwijd.
Amper 7%
Maar van alle productiecapaciteit die is aangekondigd tegen 2023 is maar 7% op tijd gerealiseerd, blijkt uit een wereldwijde analyse door het Potsdam Institute for Climate Impact Research.
Dat heeft vooral te maken met de hoge kosten van die ontwikkeling, stelt de studie, terwijl aan de vraagzijde geen bereidheid is om meer te betalen voor groene waterstof. Ook de onzekerheid over toekomstige subsidies of wetgeving gooit roet in het eten.
Volgens de studie zijn er zo’n 1000 miljard dollar aan subsidies nodig om alle aangekondigde projecten tegen 2030 te kunnen realiseren. Maar subsidies alleen zijn niet voldoende, zeggen de wetenschappers. Verplichte quota kunnen een oplossing bieden om groene waterstof ingang te doen vinden in sectoren zoals de luchtvaart, staal of de chemie.
En dan is er nog de kloof tussen wat is aangekondigd en wat er tegen 2030 echt nodig is om in lijn te blijven met een anderhalve-graad-scenario. Op termijn is een prijs voor de uitstoot van CO2 essentieel om de technologie kansen te geven, denken ze.
Niets missen?
Abonneer je op (één van) onze nieuwsbrieven.