Historische discriminatie van lgbtq+-personen
Groot-Brittannië verleent gratie aan iedereen die veroordeeld werd op grond van afgedankte “anti-homowetten”
IPS / Thomson Reuters Foundation
07 januari 2022
Homo- en biseksuele mannen die in het verleden zijn veroordeeld voor seks met wederzijdse toestemming met iemand van hetzelfde geslacht, kunnen hun veroordeling uit het openbare strafregister laten schrappen. Dat maakte de Britse regering afgelopen week bekend.
De aankondiging is in feite een amendement van een wet die tien jaar geleden al gestemd werd, waarbij mannen die veroordeeld werden voor “sodomie” of “grove onfatsoenlijkheid” gratie verkregen. Dat wordt dus uitgebreid naar alle andere veroordelingen die verband houden met consensuele seksuele activiteiten tussen personen van hetzelfde geslacht.
Historische discriminatie
Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel zegt dat de beslissing is gericht op ‘het rechtzetten van de fouten uit het verleden’.
‘Het is niet meer dan terecht dat waar strafbare feiten zijn afgeschaft, de veroordelingen voor activiteiten tussen partners van hetzelfde geslacht ook geschrapt worden’, voegt Patel eraan toe.
Het VK heeft onlangs een reeks stappen ondernomen om historische discriminatie van lgbtq+-personen recht te zetten. Zo kunnen leden van de strijdkrachten die ontslagen werden wegens hun geaardheid sinds vorig jaar een aanvraag indien voor eerherstel, en om hun medailles terug te krijgen.
Lgbtq+-parlementsleden en actievoerders zeggen dat het verlengen van het gratiebeleid duizenden homo- en bi-mannen zou kunnen helpen die moeite hebben om een baan te vinden vanwege dergelijke veroordelingen.
‘Zes lange jaren’
‘Het is heel belangrijk dat de overheid erkent dat we als land iets hebben gedaan dat totaal verkeerd en ongepast was’, zegt Michael Cashman, een lid van het Britse Hogerhuis.
‘Het is heel belangrijk dat de overheid erkent dat we als land iets hebben gedaan dat totaal verkeerd en ongepast was.’
‘Het zijn zes lange jaren geweest’, zegt Cashman, één van de oprichters van homorechtenorganisatie Stonewall. Samen met collega-parlementslid Alistair Cooke werkte hij zo lang aan de wetswijziging.
Homoseksuele mannen die geviseerd werden door een antihomowet kregen vaak een verbod opgelegd om te solliciteren, legt Paul Johnson uit. De academicus werkte samen beide parlementsleden aan het amendement.
De afgedankte wet werd tot in de jaren 80 gebruikt om ‘mannen te veroordelen die soms niet veel meer deden dan op straat met een andere man te flirten’, zegt Johnson, decaan van de afdeling Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Leeds.
‘De bredere implicatie van het uitgebreide gratiebeleid is dat het eens en voor altijd een streep trekt onder bijna 500 jaar van vervolging’, besluit hij.
Dit artikel is eerder verschenen bij IPS-partner Thomson Reuters Foundation