Sinds Klimaatakkoord al 3200 miljard dollar naar fossiele sector
Grootbanken pompen 20 keer meer geld in fossiele brandstoffen dan wat arme landen aan klimaatsteun ontvangen
IPS
11 september 2023
De grootste banken ter wereld pompen 20 keer meer in de oorzaken van de klimaatcrisis dan regeringen in het Zuiden krijgen voor klimaatoplossingen. Dat blijkt uit cijfers van de ngo ActionAid.
Grootbanken pompen twintig keer meer geld in oorzaken klimaatcrisis dan wat arme landen aan klimaatsteun ontvangen
Damian Bakarcic (CC BY 2.0)
De grootste banken ter wereld pompen twintig keer meer in de oorzaken van de klimaatcrisis dan regeringen in het zuiden krijgen voor klimaatoplossingen. Dat blijkt uit cijfers van de ngo ActionAid.
De banken hebben in de zeven jaar sinds het Klimaatakkoord van Parijs zo’n 3200 miljard dollar in de fossiele sector in het Globale Zuiden geïnvesteerd. Nog eens 370 miljard ging naar de grootste industriële landbouwbedrijven.
Dat is samen zo’n twintig keer meer dan de regeringen in het Zuiden aan klimaatsteun ontvangen om met de klimaatverandering om te gaan. ‘Absurd’, zegt ActionAid: ‘de jaarlijkse klimaatsteun is zo’n 22,25 miljard, terwijl tegelijk jaarlijks gemiddeld 513 miljard in de oorzaken van de klimaatverandering gepompt wordt.’
BNP Paribas en Bayer
Bij de Europese banken met het slechtste rapport staat naast BNP Paribas, HSBC en Barclays. Volgens de cijfers investeerde BNP Paribas sinds 2015 zo’n 36,5 miljard dollar in fossiele brandstoffen in landen in het zuiden, en nog eens 13 miljard in industriële landbouwbedrijven.
‘Het zijn inwoners van Afrika, Azië en Latijns-Amerika die de gevolgen dragen van de beslissingen in de directiezalen van de banken.’
Bij de ontvangers is Bayer een van de grootste namen, met zo’n 20,6 miljard dollar aan financiering in landen in het zuiden. Bayer, onder meer eigenaar van Monsanto, is de grootste producent ter wereld van landbouwchemicaliën zoals kunstmest en pesticiden.
‘Onthutsend’
‘Grootbanken doen vaak ronkende uitspraken over hun strijd tegen de klimaatverandering, maar de schaal waarop ze fossiele brandstoffen en industriële landbouw blijven steunen is gewoonweg onthutsend’’ zegt Teresa Anderson van ActionAid International.
‘Het zijn inwoners van Afrika, Azië en Latijns-Amerika die de gevolgen dragen van de beslissingen in de directiezalen van de banken. Door fossiele brandstoffen en industriële landbouw in het zuiden te financieren, veroordelen de banken die gemeenschappen tot een wrede combinatie van landroof, watervervuiling en klimaatverandering.’
Het rapport dwingt de bankensector om die feiten onder ogen te zien, zegt Anderson. ‘Banken moeten onder ogen zien welke schade ze toebrengen aan die gemeenschappen en aan de planeet, en dringend stoppen met de financiering van de vernielingen door de fossiele sector en industriële landbouw.’