Grote bosbranden treffen Rusland en Noord-Amerika

Nieuws

Ingrijpende gevolgen voor luchtkwaliteit

Grote bosbranden treffen Rusland en Noord-Amerika

De voorbije maanden heeft een groot aantal intense bosbranden gewoed in Oost-Rusland, Canada en Alaska. Dat leidt tot veel rook boven delen van Eurazië en Noord-Amerika.

Het noordelijk halfrond wordt al sinds het late voorjaar geteisterd door grote en intense bosbranden, met name in het boreale deel van Noord-Amerika en Eurazië, inclusief de poolcirkel. Momenteel woeden nog altijd talrijke branden in Canada, Alaska en Oost-Rusland.

Luchtkwaliteit

Die bosbranden stoten een hoop rook en CO2 uit. Sinds 15 juli is de geschatte koolstofuitstoot door bosbranden in Rusland al hoger dan de geschatte totale uitstoot in juni en juli in de voorgaande twee jaar.

Satellietmetingen door de Europese Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) laten zeer hoge waarden zien voor rook en hoge concentraties fijn stof aan de grond - veel hoger dan 15 microgram per kubieke meter - de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Vooral oostelijk Mongolië, noordoostelijk China en Japan worden daardoor getroffen. De pluim verschuift zich steeds verder richting de Noordelijke IJszee en het noordpoolgebied.

Canada

De bosbranden in Canada woeden al enkele weken in de westelijke provincies British Columbia en Alberta, met enkele recentere branden in aangrenzende regio's, waaronder Alaska.

De totale koolstofuitstoot in juni en de eerste helft van juli bedraagt 11,1 megaton CO2 voor British Columbia en 13,2 megaton voor Alberta. De rookpluimen zullen Noord-Amerika en de Noord-Atlantische Oceaan doorkruisen.