'Heropbouwplan maakt alleen de donoren blij'
Feizal Samath
05 juni 2003
Teveel nadruk op infrastructuur en grote projecten, te weinig aandacht voor landbouw en visserij. Dat is de kritiek op 'Regaining Sri Lanka', een heropbouwplan dat Sri Lanka opstelde met hulp van Wereldbank en op 9 en 10 juni in Tokio voorlegt aan mogelijke donoren. Tegenstanders zeggen dat die donoren bijna het hele plan hebben bepaald, iets waarvoor de Wereldbankdirecteur voor Sri Lanka zelf recent nog waarschuwde.
Illukulam is een dorp in het noordoosten van Sri Lanka, de regio die het ergst werd getroffen door het twintigjarige conflict tussen de Tamilminderheid en de Singalese meerderheid. De Aziatische Ontwikkelingsbank (AsDB) biedt steun aan mensen die op de vlucht waren gegaan voor de burgeroorlog en de voorbije maanden zijn teruggekeerd. Maar de planning is niet altijd even gelukkig. De inwoners hebben geen plek om hun oogst op te slaan, maar een gloednieuwe school staat er gesloten en ongebruikt bij.
Critici vrezen dat dergelijke situaties in de toekomst vaker zullen voorkomen. De Srilankaanse regering hoopt op de bijeenkomst in Tokio 3,3 miljard dollar bijeen te krijgen voor de komende drie jaar. Maar het ontwikkelingsplan dat in Tokio wordt voorgelegd aan bijna 100 landen, ontwikkelingsfinanciers en internationale organisaties, lijkt voorbij te gaan aan de noden van de mensen die moeten worden geholpen. ‘Regaining Sri Lanka’ gaat uitgebreid in op tewerkstelling, onderwijs, financiën, investeringen, de ontwikkeling van de infrastructuur en verbeteren van de productiviteit. Maar een hoofdstuk over landbouw ontbreekt. Landbouw en visserij zijn nochtans goed voor tachtig procent van de plaatselijke economie in het noorden en het oosten van het land.
Het heropbouwplanplan legt de nadruk op versnelde groei en ontwikkeling van de privé-sector om de armoede terug te dringen. Critici noemen het economisch groeicijfer van 10 procent dat wordt vooropgesteld in het plan het belangrijkste zwakke punt van het document. De auteurs hebben zich blindgestaard op het macroniveau en negeren de noden op het platteland, zegt socioloog Sunil Bastian. De plannen houden zelfs geen rekening met de debatten die momenteel in het hele land worden gevoerd over waterrechten en verkoop van land. Bastian zegt dat hij voor economische groei is, maar dat er wereldwijd genoeg voorbeelden zijn die aantonen dat alleen daarop de nadruk leggen armoede niet doet verdwijnen.
De Wereldbank lijkt tevreden te zijn met het plan, maar op een recente bijeenkomst van economen deden enkele van haar medewerkers opmerkelijke uitspraken. Laat niet toe dat de donoren eigenaar worden van projecten. Let op voor slecht advies, waarschuwde Peter Harrold, Wereldbankdirecteur voor Sri Lanka. Het is vaak bewezen dat plaatselijke projecten meer succes boeken dan projecten die donoren aanbrengen.
De rebellen van de Tamil Tijgers (LTTE) boycot de bijeenkomst in Tokio. De Tijgers stapten in april uit de vredesonderhandelingen. Ze zeggen dat ze gefrustreerd zijn door de trage vooruitgang van de heropbouw en de ontwikkeling in het noordoosten.