Herstel van woud helpt ook Keniaanse bevolking

Nieuws

Herstel van woud helpt ook Keniaanse bevolking

Herstel van woud helpt ook Keniaanse bevolking
Herstel van woud helpt ook Keniaanse bevolking

IPS

21 augustus 2014

Niet enkel de wouden in het Keniaanse Kasigau komen er bovenop dankzij het lokale REDD+ project, dat in 2004 werd gestart. Ook de bevolking plukt stilaan de vruchten van de groene economie.

‘We gebruiken biobas en ecologische houtskool gemaakt van bladeren. Zo kunnen we koken en toch het woud beschermen.’

Toen Mercy Ngaruiya tien jaar geleden aankwam in Kasigau, in het zuidoosten van Kenia, vond ze een uitgeput bos. ‘Deze regio was letterlijk aan het branden’, vertelt ze. ‘Er waren geen bomen op mijn boerderij toen ik hier aankwam. De regio was zo droog dat mensen de bomen omhakten om geld te verdienen, en de takken verbrandden.’

De werkloosheid was hoog, er waren nauwelijks medische voorzieningen en er was maar weinig drinkbaar water. ‘Maar de zaken begonnen te veranderen toen mijn dorpsgenoten ermee akkoord gingen om het milieu te beschermen. Sindsdien gaat het er steeds meer op vooruit.’

REDD+

Het Kasigau REDD+ project werd in 2004 gestart en genereert nu jaarlijks een miljoen dollar dankzij de verkoop van CO2-certificaten, ongeveer 8 dollar per ton, via de Afrikaanse Emissiehandel. Een derde van de inkomsten gaat naar projectontwikkeling en wordt opnieuw geïnvesteerd in groene initiatieven zoals bosbouw en de productie van houtskool. Een ander deel wordt verdeeld onder de landeigenaars.

‘We moeten niet langer bomen omhakken voor houtskool’, zegt bewoonster Nicoleta Mwende. ‘We gebruiken biobas en ecologische houtskool gemaakt van bladeren. Zo kunnen we koken en toch het woud beschermen.’
Het bladerdak langs de Kasigau corridor herstelt zich, en het project moedigt duizenden bewoners aan om een meer duurzaam inkomen te genereren.

Volgens dorpsoverste Pascal Kizaka helpt het project ook in de strijd tegen armoede. ‘Naast bescherming van het woud, heeft dit project ook de bouw mogelijk gemaakt van twintig moderne klassen in lokale scholen, beurzen voor meer dan 1.800 leerlingen, een gezondheidscentrum en lokale industrie’, zegt hij.

Emissiehandel

Het project in Kasigau is het eerst geverifieerde REDD+ project in Kenia waar gemeenschappen in het gebied geld verdienen aan de bescherming van hun natuurlijke rijkdommen.

De handel in CO2 staat in de Kenia nog in zijn kinderschoenen. Maar volgens Alfred Gichu, specialist bij de Keniaanse dienst Bosbouw, wacht de sector een grote toekomst. Er zijn momenteel zestien actieve, geregistreerde projecten en nog eens 26 projecten staan op stapel. ‘Van die 26 zijn er 19 energieprojecten, zoals de Geothermische Ontwikkelingsmaatschappij, en 7 draaien rond herbebossing’, zegt Gichu. De regering ziet het uitgestrekte Mau-woud in de Rift Vallei als een belangrijk doelwit in de CO2-handel.

Toch zijn er ook uitdagingen voor de projecten, zegt Moses Kimani van de African Carbon Exchange: ‘Naast pover beleid en een zwak wetgevend kader kampen veel projecten in Kenia en heel Afrika met een gebrek aan expertise en financiering.’