Belangrijkste ziekenhuis in het Zuid-Afrikaanse epicentrum is broeihaard van COVID-19

Nieuws

Het is een kwestie van tijd voordat het ziekenhuis wordt gesloten

Belangrijkste ziekenhuis in het Zuid-Afrikaanse epicentrum is broeihaard van COVID-19

Belangrijkste ziekenhuis in het Zuid-Afrikaanse epicentrum is broeihaard van COVID-19
Belangrijkste ziekenhuis in het Zuid-Afrikaanse epicentrum is broeihaard van COVID-19

Candice Domingo

08 juni 2020

Zuid-Afrika is een van de meest ontwikkelde Afrikaanse landen, maar wordt wel het zwaarst getroffen door het coronavirus. De provincie West-Kaap is er het epicentrum van de epidemie. Vakbonden vragen er zelfs om de sluiting van het Tygerberg-ziekenhuis: dat moet een leidende rol spelen in de strijd tegen de epidemie, maar is zelf getroffen door een grote uitbraak.

GCIS (CC BY-ND 2.0)

Cubaanse dokters helpen Zuid-Afrika in de strijd tegen COVID-19

GCIS (CC BY-ND 2.0)

De provincie West-Kaap is het epicentrum van de corona-epidemie in Zuid-Afrika. Het Tygerberg-ziekenhuis in Kaapstad lijkt er een broeihaard van COVID-19 te worden. Er is te weinig beschermingsmateriaal en dat kostte het leven aan vier personeelsleden. Naar verluidt zijn bijna 300 werknemers van het ziekenhuis besmet geraakt met COVID-19.

Zuid-Afrika is het zwaarst getroffen land door COVID-19 op het Afrikaanse continent. De overheid meldt dat 37.525 inwoners positief testten. Het Afrikaanse continent lijkt voorlopig nog gespaard te zijn van een grote corona-uitbraak, maar in de West-Kaap is het alle hens aan dek. In die zuidwestelijke provincie werd 65 procent van alle coronabesmettingen vastgesteld.

West-Kaap is de vierde grootste provincie van Zuid-Afrika. De meeste inwoners wonen in de hoofdstad, Kaapstad, of in buitenwijken. Er heerst angst in de provincie, die plots het epicentrum van de corona-pandemia is geworden. Dringende coronagevallen worden behandeld in het Tygerberg-ziekenhuis, het grootste ziekenhuis in Kaapstad.

Tekort aan medisch personeel en beschermingsmateriaal

Corona slaat onverwacht hard toe in de regio. De werknemers van het ziekenhuis klagen al langere tijd over een personeelstekort, en de overheid probeert hierin bij te springen.

῾De coronapandemie legt een gigantische druk op onze diensten᾿, klinkt het in een nieuwsbericht van de West-Kaapse gezondheidsregering. Daarom deed het twee maanden geleden een oproep naar vrijwillige dokters, verpleegkundigen en humanitair personeel om de strijd tegen COVID-19 aan te gaan.

῾We zijn gewoon slaven, die moeten werken in ziekenhuizen.᾿

Ondertussen zijn meer dan 200 Cubaanse dokters aangekomen om lokale artsen uit de nood te helpen tijdens de gezondheidscrisis, meldt Voice of America. Ondanks het feit dat Zuid-Afrika een van de meest ontwikkelde Afrikaanse landen is, wordt het geconfronteerd met enorme uitdagingen.

Het medisch personeel van het Tygerberg-ziekenhuis demonstreerde op Internationale Dag van de Verpleging onder meer tegen het tekort aan beschermingsmateriaal. ῾We zijn gewoon slaven, die moeten werken in ziekenhuizen᾿, zegt verpleegster Amina Pinto in een interview met de Zuid-Afrikaanse nieuwsdienst News24.

Bijna 300 medewerkers met COVID-19

Het ziekenhuis speelt een cruciale rol in de bestrijding tegen het nieuwe coronavirus, maar lijkt tegelijkertijd een broeihaard te zijn. In een korte tijd overleden vier personeelsleden van het Tygerberg Ziekenhuis aan de ziekte. ῾Twee weken geleden was hij op post. Hij werd ziek op het werk’, getuigt Emilia Moloi, van de Nationale Onderwijs, Gezondheid en Geallieerde Werknemersvakbond (Nehawu), over één van haar medewekers.

Verschillende vakbonden bekritiseren de werkwijze van het ziekenhuis. De Nationale Vakbond voor Openbare Overheidsdienst en Geallieerde Werknemers (Nupsaw), meldt dat het management van het Tygerberg-ziekenhuis de werknemers niet goed beschermt tegen het virus.

De gezondheidsvakbond Hospersa is bezorgd over het aantal personeelsleden dat positief testten. ῾Het Tygerberg Ziekenhuis is het grootste ziekenhuis in het COVID-19-epicentrum, de West-Kaap. Al bijna 300 gezondheidswerkers testten naar verluidt positief op COVID-19, en er zijn 4 doden gevallen᾿, meldt Hospera.

Verontrustende doorlichting

De gezondheidsvakbond heeft in samenspraak met de Zuid-Afrikaanse Federatie van Vakbonden (Fedusa), een voorafgaande inspectie gedaan in het Tygerberg-ziekenhuis. Hieruit blijkt dat het ziekenhuis een potentiële belangrijke broeihaard van COVID-19 kan worden, schrijft het Zuid-Afrikaanse medium IOL.

‘Een overvloed van de COVID-19-protocollen werden in het ziekenhuis geschonden, dit is gevaarlijk en roekeloos.’

‘De inspectie bracht aan het licht dat een overvloed van de COVID-19-protocollen werden geschonden, dit is gevaarlijk en roekeloos. Het grote publiek en bezoekers kunnen ongehinderd en ongecontroleerd het gebouw binnenlopen. COVID-19-patiënten worden niet veilig in quarantaine gebracht om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Hetzelfde geldt voor zieke patiënten die vrij kunnen bewegen en het dodelijke virus verspreiden᾿, meldt Hospera.

Daarom wil de gezondheidsvakbond het Tygerberziekenhuis sluiten, maar die macht heeft ze niet. Alleen de Zuid-Afrikaanse overheidsdienst van Werk heeft die bevoegdheid. ῾De manier waarop het zal gebeuren moet worden besproken en onderhandeld’, zei de provinciale vertegenwoordiger van de vakbond, Gerald Lotriet, in een interview.

Versoepeling maatregelen

Zuid-Afrika is voorzichtig de lockdown aan het versoepelen_,_ die op 27 maart is ingegaan. De scholen zullen langzamerhand weer openen, maar er geldt nog steeds een tabaksverbod.

Het alcoholverbod is wel opgeheven en dat bracht veel mensen op de been. Al vroeg in de ochtend stonden er lange rijen voor supermarkten, maar er gelden nog steeds beperkingen. Van maandag tot donderdag tussen 9 uur ᾿s ochtends en 17 uur is de verkoop van alcohol toegestaan. Vanaf vrijdag tot zondag mag er dan weer geen alcohol worden verkocht.

Sommige Zuid-Afrikaanse handelaren vrezen ervoor dat inwoners zullen hamsteren. Daarom nemen sommige zaken maatregelen door een limiet op te leggen van een aantal stuks. Dit zou er ook voor moeten zorgen dat er geen tekort aan alcohol dreigt. Gedurende twee maanden gold een absoluut alcoholverbod vanwege het coronavirus.