Hoge prijzen tasten goudhandel aan
Meena Janardan
02 juli 2006
Juweliers in Dubai, een draaischijf in de internationale goudhandel, vrezen voor hun broodwinning. De goudprijzen zijn de voorbije maanden door het dak gegaan, en dat doet de kopers aarzelen. Maar experts verwachten dat de Aziatische klanten het edele metaal uiteindelijk trouw zullen blijven.
Het is ongewoon rustig in de Goudsoek van Dubai. De eigenaars van de zowat 350 juwelierszaken klagen dat ze de voorbije maanden dertig procent minder goud hebben verkocht. De hoge goudprijs laat zich overal in de regio voelen. In heel de Verenigde Arabische Emiraten daalde de verkoop van goud in het eerste kwartaal van 2006 met 17 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In Saudi-Arabië daalde de omvang van de goudhandel zelfs van 42 naar 28 ton.
Klanten uit Azië zijn goed voor ongeveer de helft van de goudhandel in Dubai. Goud kopen is voor hen bijna een ritueel. Maar zelfs de Aziaten denken nu twee keer na. “Ik kom zelfs niet meer in een juwelierszaak”, zegt Smita Singh, een Indiase huisvrouw. “Toen ik zes jaar geleden naar Sharjah (een van de zeven Emiraten, red.) kwam, schommelde de goudprijs rond 25 dirham (5,5 euro). Ik kocht bijna elke maand goud, voor mezelf of als geschenk. Nu moet ik er zelfs niet meer aan denken om een winkel binnen te stappen.”
Twee maanden geleden kostte een gram goud in Dubai 88 dirham, ongeveer 18 euro. De prijs is ondertussen gedaald tot 65 dirham (14 euro), maar de verkoop zit nog altijd in het slop. “De klanten wandelen weer buiten als ze de prijs horen”, zegt Thomas Gomez, een verkoper bij een van de belangrijkste juweliers in de soek.
“Sommige eigenaars verkopen nu goud om te profiteren van de hoge prijzen.” Maar anderen klanten kopen toch, geeft Gomez toe - ze vrezen dat de prijzen nog kunnen stijgen. Dat houdt de verliezen beperkt. Volgens Tahwid Abdullah, de voorzitter van de Dubai Gold and Jewellery Group, kochten de Aziatische klanten de eerste twee maanden van dit jaar 10 percent minder goud.
Veel juwelierszaken in Dubai zijn in handen van Indiërs. Er werken ongeveer vijf miljoen Indiërs in het Midden Oosten, en elke keer als die naar huis vliegen, nemen ze goud mee. Ze beleggen hun familiefortuin erin, of potten het op als bruidsschat.
Maar nu klagen sommige juweliers in Dubai dat ze het faillissement nabij zijn. De klanten kopen minder dan vroeger, en verkopers kosten almaar meer, zegt Nitin Shah, een juwelier die uit het Indiase Gujarat komt. Hij heeft al enkele medewerkers moeten ontslaan.
Niet iedereen klinkt zo negatief. “Er zijn inderdaad klanten die afwachten, maar er zijn er ook die zich niets aantrekken van de hoge prijzen”, zegt Yousuf Ismael, een goudhandelaar uit Sharjah. “De verkoop van gouden juwelen daalt inderdaad, maar de handel in goudstaven blijft wel gelijk”, voegt hij er nog aan toe.
Wereldwijd blijft de verkoop van goud nog altijd stijgen, ondanks de hoge prijzen. De raad van alle goudverkopers in Dubai luidt dan ook: koop goud en juwelen, liefst nog vandaag. “Dat is geen goedkope reclameslogan. Het is een oprecht advies voor potentiële kopers en investeerders”, zegt Firoz G. Merchant, voorzitter van Pure Gold, een van de grootste bedrijven op de markt in de Golfregio. “Als u goud koopt, verliest u op langere termijn gegarandeerd niets.”
Analisten wijten de hoge goudprijzen aan de forse olieprijzen, geopolitieke spanningen en inflatie. Goud geldt als een veilige belegging in onrustige tijden. (PD)