Honduras voert militair offensief tegen drugsmaffia op
Thelma Mejía
20 februari 2011
Hondurese en Amerikaanse soldaten gaan Mexicaanse drugssmokkelaars in Honduras het vuur aan de schenen leggen. Het offensief begint in Mosquitia, een uitgestrekte jungleregio aan de Atlantische Oceaan.
De twee landen gaan intensiever samenwerken in de strijd tegen de drugssmokkel, heeft de Hondurese luchtmachtchef Ruíz Pastor Lanza aangekondigd. De Hondurese luchtmacht krijgt van de VS onder meer speciale uitrusting om ‘s nachts missies te kunnen uitvoeren. Aan sommige acties zullen ook Amerikaanse eenheden deelnemen die gestationeerd zijn op de luchtmachtbasis van Palmerola, de grootste Amerikaanse basis in Centraal-Amerika.
De VS willen de expansie van Mexicaanse drugskartels in Centraal-Amerika tegengaan. De machtige Mexicaanse bendes worden naar het zuiden gedreven door de het Mexicaanse leger dat het tegen hen opneemt, en door onderling geweld dat nog meer slachtoffers maakt. Zowel het Sinaloakartel, het Golfkartel en Los Zetas zijn al nadrukkelijk aanwezig in de zogenaamde Noordelijke Driehoek, gevormd door Guatemala, El Salvador en Honduras.
Mexicaanse toestanden
In januari werd Honduras opgeschrikt door een zware confrontatie tussen Mexicaanse drugshandelaars in Juticalpa en Catacamas, twee stadjes in de oostelijke provincie Olancho. “De drugshandelaars lopen ongestoord over straat, met hun wapens en lijfwachten”, zegt Javier Aguirre, een jongeman uit Juticalpa. “Er zijn plaatsen waar je na acht uur ‘s avonds niet meer kan komen – ze schieten je neer als ze je niet kennen.”
“Het probleem is dat de ‘narcos’ en de politie onder één hoedje spelen. Je ziet de leiders van de kartels vaak binnenstappen in het politiekantoor om dingen te regelen met drugs of geld.”
Er komen schokkende verhalen uit Olancho. Na schietpartijen zijn zwaarbewapende misdadigers vaak sneller ter plaatste dan de experts van de politie, om de lijken te verbranden zodat ze niet kunnen worden herkend.
In de Hondurese pers verschijnt niet veel over dergelijke gebeurtenissen. Plaatselijke journalisten riskeren liever hun hachje niet. “In Olancho kan je maar beter zwijgen”, zegt Aguirre. Volgens hem is de spanning de voorbije week wel wat afgenomen. “Dat komt door de militairen, die nu in volle sterkte patrouilleren om de drugshandelaars aan banden te leggen. De mensen hebben meer vertrouwen in hen dan in de politie.”
Te laat
Maar het Hondurese leger kan niet overal zijn. Naast Olancho en Mosquitia hebben intussen ook de provincies Copán, Santa Bárbara en Ocotepeque in het westen van het land, Cortés, Atlántida en Colón in het noorden en een deel van Francisco Morazán in het centrum last van de drugskartels.
“De kartels trekken niet langer gewoon door Honduras”, zegt Raúl Pineda, een voormalige veiligheidsadviseur van de regering. “Ze blijven, en vooral in het noorden van Centraal-Amerika zijn ze sterk en zichtbaar. Ik denk dat we laat beginnen aan deze oorlog.”
Er wordt jaarlijks naar schatting 250 ton cocaïne van Centraal-Amerika naar de VS gesmokkeld. Vorig jaar konden de Hondurese autoriteiten zes ton drugs in beslag nemen. Er werden ook een twintigtal clandestiene vliegveldjes in Olancho en het westen van het land vernietigd.
De VS hebben Centraal-Amerika eerder deze maand 200 miljoen dollar (146 miljoen euro) toegezegd voor de strijd tegen de georganiseerde misdaad en de drugshandel en om de democratische instellingen te versterken.