Hoop voor het klimaat: ‘Doelen Parijs komen in zicht’

Nieuws

Ambitie tegen 2030 moet wel drastisch omhoog

Hoop voor het klimaat: ‘Doelen Parijs komen in zicht’

Hoop voor het klimaat: ‘Doelen Parijs komen in zicht’
Hoop voor het klimaat: ‘Doelen Parijs komen in zicht’

IPS

04 december 2020

Als alle landen hun beloftes tegen 2050 nakomen, kan de opwarming eind deze eeuw beperkt worden tot 2,1 graden Celsius, blijkt uit berekeningen van Climate Action Tracker. ‘Daarmee komen de doelstellingen van Parijs binnen handbereik.’

Yann Caradec / Flickr (CC BY-SA 2.0)

‘Vijf jaar na het Klimaatakkoord van Parijs is het duidelijk dat het verdrag de klimaatambitie aanjaagt’

Yann Caradec / Flickr (CC BY-SA 2.0)

De voorbije weken regende het opnieuw somber klimaatnieuws: de CO2-concentratie in de atmosfeer nadert het hoogste niveau in 3,3 miljoen jaar, en regeringen over de hele wereld slagen er niet in hun klimaatbeloften tegen 2030 op te schroeven.

Beloftes

Toch zijn er ook enkele hoopgevende ontwikkelingen op langere termijn, stelt Climate Action Tracker (CAT), een consortium van onderzoeksinstellingen die de vorderingen binnen het klimaatakkoord van Parijs opvolgt. Zo kondigde China, de grootste uitstoter ter wereld, een nuluitstoot aan tegen 2060. En de tweede grootse uitstoter, de VS, krijgt met Joe Biden een president die een nuluitstoot tegen 2050 ambieert.

Ook verschillende andere landen hebben in de voorbije maanden een nuluitstoot aangekondigd. Allemaal samen zijn de landen goed voor zo’n 63 procent van de wereldwijde uitstoot.

‘Vijf jaar na het Klimaatakkoord van Parijs is het duidelijk dat het verdrag de klimaatambitie aanjaagt’, zegt Niklas Höhne, hoogleraar aan het New Climate Institute. ‘Het klimaatakkoord lanceerde het concept van een wereldwijde nuluitstoot van broeikasgassen, en nu zien we een golf van landen die dat doel onderschrijven.’

2,1 graden

Als alle landen hun beloften nakomen, brengt dat de wereld op een veel meer hoopgevende koers dan tot nog toe voor mogelijk werd gehouden. In september ging Climate Action Tracker nog uit van een opwarming met 2,7 graden tegen het einde van deze eeuw, maar de nieuwe beloften reduceren die opwarming tot 2,1 graden.

Dat is nog altijd hoger dan de 1,5, maximaal 2 graden die het klimaatakkoord van Parijs ambieert, maar het brengt die doelstellingen wel “binnen bereik”, zegt CAT.

‘We zien de uitstoot stijgen tot 2030, en daardoor zullen regeringen niet in staat zijn om aan hun ambitieuze netto-nulverplichtingen te voldoen.’

Die prognose gaat er wel van uit de alle landen hun klimaatbeloften nakomen. Maar ook de reële uitstoot vertoont een hoopgevende trend, zegt CAT.

In 2015 voorspelden de berekening nog een opwarming met 3,5 graden op basis van het toenmalige beleid. Die voorspelling is nu afgezwakt tot 2,9 graden, vooral dankzij het toenemend gebruik van hernieuwbare energie, een terugval in het gebruik van steenkool en lagere inschattingen voor economische groei.

Kortere termijn

Toch benadrukken de auteurs dat landen ook op kortere termijn hun ambitie moeten versterken. Geen enkele van de grote uitstootlanden heeft immers de klimaatbeloften tegen 2030 opgeschroefd, en daardoor wordt het moeilijk om hun doelstellingen tegen 2050 te halen.

‘We zien de uitstoot stijgen tot 2030, en daardoor zullen regeringen niet in staat zijn om aan hun ambitieuze netto-nulverplichtingen te voldoen’, zegt Bill Hare van Climate Analytics, een partnerorganisatie van CAT. ‘Geen grote uitstoter heeft substantieel verhoogde beloftes ingediend bij de VN en de emissiekloof is enorm. De doelen op korte termijn zijn niet een klein beetje ernaast, ze zijn helemaal uit koers. Zowel het beleid als de actie op de korte termijn moeten aanzienlijk worden opgevoerd.’