Howard krijgt de facto meerderheid in de beide kamers
Bob Burton
11 oktober 2004
De verkiezingsoverwinning van de regerende Liberale en Nationale Partij is waarschijnlijk groot genoeg om een meerderheid in beide kamers te halen. De oppositie vreest dat de nieuwe regering op 1 juli 2005 zal aantreden met een radicaal conservatief regeerakkoord.
De definitieve zetelverdeling is pas binnen twee weken bekend, maar de coalitie van de conservatieve premier John Howard verovert waarschijnlijk een meerderheid in beide wetgevende kamers. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft de Liberale en Nationale Partij een meerderheid van minstens 52,2 procent. In de Senaat verovert de coalitie op eigen kracht minstens de helft van de 76 zetels. En zelfs als Howard geen meerderheid heeft, is er altijd nog de tot dusver onbekende Family First partij, die een zetel heeft gewonnen met een antiholebi-programma. De partij kondigde al aan dat ze de regerende coalitie wil depanneren.
Voor het eerst sinds zijn aantreden in 96 zal Howard geen last meer hebben van de oppositie. De regering kan haar wetsontwerpen ongewijzigd laten goedkeuren. Howard heeft ook niks meer te vrezen van de parlementaire onderzoekscommissies die het hem in het verleden lastig maakten. De Senaat bracht in 2001 bijvoorbeeld het kiezersbedrog over het vluchtelingbeleid aan het licht. De regering lanceerde toen een verhaal over illegale bootvluchtelingen die hun kinderen overboord gooiden in zee. Dat verhaal bleek volledig verzonnen, maar de publieke verontwaardiging leverde Howard wel steun op voor een strenger vluchtelingenbeleid.
Op een persconferentie beloofde Howard vandaag (maandag) geen radicaal-conservatieve agenda te willen doordrukken. De premier liet niet in zijn kaarten kijken. Maar allicht zal hij wetten doordrukken die in het verleden werden gedwarsboomd door Labor, de centrumlinkse Australische Democraten en de Australische Groenen. Met name een wijziging in het kiessysteem en strengere antiterreurwetten staan hoog op de agenda. De oppositie vreest dat Australië naar Amerikaans voorbeeld een eigen Patriot Act zal krijgen – een antiterreurwetgeving die de burgerlijke vrijheden inperkt. Australië mag zich de komende jaren ook verwachten aan een verdere deregulering van de economie en een inperking van de macht van de vakbonden. (MM)