‘Dat Frontex misschien medeplichtig is aan misbruiken is buitengewoon ernstig’
Human Rights Watch eist onderzoek naar Frontex bij pushbacks van asielzoekers en migranten
IPS
09 november 2020
Er moet dringend een onafhankelijk onderzoek komen naar de mogelijke betrokkenheid van het Europese grensbewakingsagentschap bij pushbackoperaties aan de grens tussen Griekenland en Turkije. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.
Een reddingsvest van een kind bij de Griekse kust op Kos, september 2015.
Ann Wuyts (CC BY 2.0)
Er moet dringend een onafhankelijk onderzoek komen naar de mogelijke betrokkenheid van Frontex, het Europese grensbewakingsagentschap, bij pushbackoperaties aan de grens tussen Griekenland en Turkije. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.
‘Dat Frontex misschien medeplichtig is aan misbruiken aan de Griekse grenzen is buitengewoon ernstig’, zegt Eva Cossé, West-Europa-onderzoeker bij Human Rights Watch. ‘De Europese Commissie moet snel een onderzoek instellen naar de betrokkenheid van Frontex bij misbruiken – of acties om ze te negeren of verdoezelen – tegen mensen die bescherming zoeken tegen conflicten en vervolging.’
Der Spiegel en Bellingcat
Dergelijke pushbacks zijn in strijd met het internationaal recht.
Op 23 oktober publiceerden diverse nieuwsorganisaties, onder meer het Duitse Der Spiegel en het netwerk voor burgerjournalistiek Bellingcat, een onderzoek dat gedetailleerd beschreef hoe Frontex betrokken zou zijn bij pushbackoperaties aan de Grieks-Turkse grens, in de Egeïsche Zee.
Door de operaties konden asielzoekers en migranten de Europese Unie niet bereiken of werden ze uit EU-wateren verdreven. Dergelijke pushbacks zijn in strijd met het internationaal recht, zegt Human Rights Watch.
Het Frontex-bestuur houdt op 10 november een buitengewone vergadering over de kwestie, op vraag van de EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken, Ylva Johansson.
In juni uitte ook de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) al grote bezorgdheid over de ‘aanhoudende berichten over pushbacks en collectieve uitzetting van migranten, in sommige gevallen gewelddadig, aan de grens tussen Griekenland en Turkije’. Twee maanden later luidde ook het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties de alarmbel.