Honderden doden bij protesten in Ethiopië
IPS
17 juni 2016
Door politiegeweld tijdens vreedzame betogingen zijn in Ethiopië sinds november meer dan vierhonderd mensen omgekomen. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een woensdag verschenen rapport.
Tienduizenden mensen werden gearresteerd in de regio Oromia, waar de protesten plaatsvonden. HRW dringt aan op een onafhankelijk onderzoek naar de moorden en arrestaties. De mensenrechtenorganisatie stelt in het rapport dat de Ethiopische overheid excessief en onnodig dodelijk geweld gebruikt heeft.
De protesten werden uitgelokt door de plannen van de overheid om de gemeentegrenzen van de hoofdstad Addis Abeba uit te breiden. De demonstranten vrezen dat boeren in Oromia als gevolg van de uitbreidingsplannen moeten verhuizen. Dergelijke gedwongen verhuizingen kwamen in het verleden al vaker voor volgens HRW.
In januari blies de regering de plannen af, maar toen hadden de protesten zich al uitgebreid in een reactie op het excessieve geweld.
Marteling
HRW stelt van voormalige arrestanten gehoord te hebben dat ze werden gemarteld of mishandeld, soms in militaire kampen. Verschillende vrouwen verklaarden te zijn verkracht. Ondanks het hoge aantal arrestaties werden weinig demonstranten aangeklaagd. Enkele journalisten en leden van de oppositie werden aangeklaagd onder de draconische Ethiopische antiterrorismewet. Ook twintig studenten die in maart demonstreerden voor de Amerikaanse ambassade in Addis Abeba, werden aangeklaagd.
Sinds april is het relatief rustig, maar de repressie is nog steeds niet voorbij, zegt HRW. Er zitten nog steeds veel demonstranten vast en honderden mensen zijn verdwenen. Militairen patrouilleren bij universiteiten.
De mensenrechtenorganisatie pleit voor een steviger antwoord van de internationale gemeenschap, inclusief de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Hoewel het Europees Parlement het geweld in Ethiopië veroordeeld heeft in een resolutie, en de Amerikaanse Senaat zich over een soortgelijke resolutie buigt, zijn dit volgens HRW uitzonderingen.
De regering erkent dat er doden zijn gevallen, maar veel minder dan HRW suggereert. In een reactie aan de Britse nieuwszender BBC zegt Minister van Informatie Getachew Reda dat de veiligheidsdiensten over het algemeen ‘op een zeer professionele en verantwoordelijke manier hebben gedragen’. De doden zijn volgens de minister te wijten aan “enkele rotte appels.”