Hugo Chávez, die ondanks zijn ziekte op 7 oktober herkozen werd voor een vierde ambtstermijn als president, heeft dan toch een opvolger benoemd. Chávez is gisteravond, zondag 9 december, opnieuw naar Cuba vertrokken voor een vierde heelkundige ingreep voor zijn kanker.
Om alle partijstrijd te vermijden en volledig in lijn met de grondwettelijke bepalingen, heeft Hugo Chávez dit weekend formeel vice-president Nicolás Maduro aangewezen als opvolger. Het is de eerste keer dat Chávez zo expliciet spreekt over de mogelijkheid om als president weg te vallen. Vorige vrijdag keerde hij terug naar Venezuela, na een verblijf van negen dagen in Cuba voor medische behandeling en een dezer dagen moet hij opnieuw een ingreep ondergaan.
Nicolás Maduro
Nicolás Maduro is sinds 10 oktober in functie als vice-president, in de vorige ambtstermijn bekleedde Elías Jaua die functie. Maduro, een syndicalist en buschauffeur van beroep, is een volgeling van de Bolivariaanse Revolutie van het eerste uur.
Van 2006 tot oktober dit jaar was hij Minister van Buitenlandse Zaken. Hij werkte ook mee aan de hervorming van de grondwet en was al een aanhanger van Chávez vóór die president werd. Hij maakte deel uit van de MBR-200, de Movimiento Bolivariano Revolucionario-200, een politieke beweging die Chávez had opgericht na zijn poging tot staatsgreep tegen de regering van Carlos Andrés Pérez.
De rangen sluiten
Met deze aanstelling wil Chávez op de eerste plaats een einde stellen aan de interne verdeeldheid bij de PSUV, de Socialistische Eenheidspartij van Venezuela. Daar was een interne strijd aan de gang tussen de rechtse militaristische vleugel, geleid door Diosdado Cabello, voorzitter van het Parlement en de linkse revolutionair Elías Jaua, tot voor kort vicepresident en rechterhand van Chávez. Beiden hebben hun volgelingen al opgeroepen om de rangen te sluiten en te bidden voor het spoedige herstel van de leider.
Die oproep tot eenheid is belangrijk omdat nu zondag, 16 december, lokale verkiezingen gehouden worden voor gouverneurs en regionale parlementen. Bij de verkiezingen van oktober behaalde de partij van Chávez een overwinning in de meerderheid van de 23 deelstaten van Venezuela, maar interne verdeeldheid zou in de kaart kunnen spelen van de oppositie.