Huispersoneel krijgt betere bescherming

Nieuws

Huispersoneel krijgt betere bescherming

Meena Janardahn

15 juni 2004

Tot voor kort moest huispersoneel in de Verenigde Arabische Emiraten vooral zwoegen en zwijgen. Daar komt binnenkort verandering in. De regering wil contracten verplicht maken tussen uitzendbureau’s, werkgevers en personeel. De kamermeisjes, keukenhulpjes en tuiniers krijgen daardoor de kans zich te verdedigen wanneer ze door hun baas slecht behandeld worden.

De ongeveer 150.000 inheemse families in Dubai zetten naar schatting 150.000 tot 250.000 mensen als huispersoneel aan het werk. Ook de helft van de 300.000 buitenlandse families heeft personeel in huis. Meestal gaat het om vrouwen uit de Filipijnen, India, Sri Lanka, Indonesië, Pakistan en Ethiopië.

Velen van hen werken zonder contract. Vaak vergaat het hen zoals Arlyn, een 19-jarige Indonesische die haar job bij een familie in Fujairah heeft verlaten en nu in Dubai probeert haar paspoort terug te krijgen van haar “sponsor”. Dat is de man die haar naar de Emiraten heeft gebracht en in ruil voor geld zorgt voor een verlenging van haar verblijfsvergunning.

“Ik kon het niet meer aan”, zegt Arlyn. Zestien tot achttien uren per dag wassen, strijken, koken en voor de kinderen zorgen leverden haar genoeg geld op om naar haar zieke ouders in Indonesië te sturen. “Op een dag kreeg ik een pak slaag van de bazin omdat ik een van de kinderen had berispt. De volgende dag kreeg ik opnieuw een klap om een futiele reden. Toen had ik er genoeg van”.

Twintig procent van het huispersoneel in de VAE wordt door zijn werkgever mishandeld. Brig Hadher Khalaf Al Muhairi van het directoraat-generaal voor Naturalisaties en Verblijf hoopt dat de verplichte contracten de rechtszekerheid zullen vergroten. Er komen twee soorten contracten: een voor de relatie tussen een uitzendbureau en de werkgever en een voor de relatie
tussen de werkgever en de thuiswerkster. “De verantwoordelijkheden van elke partij worden duidelijk omschreven”, zegt Al Muhairi.

Onduidelijk blijft of het systeem ook alle achterpoortjes kunnen sluiten die de ‘sponsors’ gebruiken. Nu “lenen” buitenlanders vaak personeel van een inwoner van de Verenigde Arabische Emiraten. Buitenlanders moeten voor hun personeel namelijk elk jaar 1.160 euro betalen aan de dienst voor Naturalisatie en Verblijf. De regering heeft plannen om haar eigen onderdanen en buitenlanders die dit soort transactie opzetten streng te beboeten.

Sommige experts vinden dat het probleem niet fundamenteel genoeg wordt aangepakt. Momenteel heeft huispersoneel een ander statuut dan de gewone arbeiders. “Wie huishoudelijk werk verricht doet dat binnen de privé-sfeer van de familie”, zegt socioloog Rima Sabban. “Hoewel het personeel in principe tot de familie behoort, worden ze zelden zo behandeld.” (MC/PD)