Tienduizenden mensen zijn huis ontvlucht
Hulporganisaties in Tsjaad vrezen voor ziektes na de zondvloed
IPS
07 december 2022
Pal in het piekseizoen voor malaria hebben grootschalige overstromingen in Tsjaad ook de hoofdstad Ndjamena getroffen. Tienduizenden mensen zijn uit hun huizen verdreven, en hulporganisaties vrezen voor uitbraken van malaria en cholera.
Een man drinkt vervuild water uit een stuwmeer van de rivier Batha in Tsjaad (archiefbeeld ter illustratie)
Gerhard Holub / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Grootschalige overstromingen in Tsjaad hebben ook de hoofdstad Ndjamena getroffen, pal in het hoogseizoen voor malaria. Tienduizenden mensen zijn uit hun huizen verdreven, en hulporganisaties vrezen voor uitbraken van malaria en cholera.
Tsjaad gaat al het hele jaar gebukt onder extreem weer, van ernstige droogtes tot hevige regens. Sinds midden augustus komen daar ook grootschalige overstromingen bij. Na het centrum en het zuiden van het land is nu ook de hoofdstad N’Djamena getroffen. Rivieren zijn er buiten hun oevers getreden en hele wijken staan onder water.
Daardoor is een al schrijnende humanitaire situatie nog verergerd, zegt Artsen Zonder Grenzen, in een land dat internationaal erg weinig aandacht krijgt.
Ontheemding
Begin november werd het zuiden van het land geteisterd door ongewoon zware regenval, waardoor de rivieren de Chari en de Logone uit het oevers traden. In de hoofdstad Ndjamena moesten meer dan 155.00 mensen hun huizen ontvluchten.
Ze schuilen op allerlei, vaak overbevolkte locaties. De omstandigheden zijn er precair, de hygiëne ondermaats en er is geen toegang tot essentiële diensten.
Daardoor neemt de kans op gezondheidsrisico’s toe, pal in het piekseizoen voor malaria. Bovendien dreigen de vele poelen met stilstaand water broedplaatsen voor muggen te worden. Als het waterpeil niet snel zakt, neemt ook het risico op andere uitbraken toe, waaronder cholera.
Nijlpaarden
‘Als we kijken naar de situatie in Ndjamena verwachten we dat de dramatische gevolgen van de overstromingen nog weken zullen aanhouden’, zegt Sami Al Subaihi, hoofd van de AZG-missie in Tsjaad.
‘Het waterpeil daalt maar langzaam, en er zijn geen aanwijzingen dat de situatie snel zal verbeteren of dat mensen naar hun huizen kunnen terugkeren.’
Huizen, scholen, gezondheidscentra en marktplaatsen staan al weken volledig onder water. Mensen gebruiken kano’s om toegang te krijgen tot sommige overstroomde buurten, maar lopen zo het risico op aanvallen door nijlpaarden, zegt Artsen Zonder Grenzen. In één week tijd zouden vijf slachtoffers gevallen zijn door dergelijke aanvallen.
De overstromingen hebben ook grote gevolgen voor de infrastructuur en landbouw. Meer dan 465.000 hectare gewassen is beschadigd en bijna twintigduizend dieren zijn gestorven.