Indignados nog steeds verontwaardigd
Sofie Coen
13 mei 2013
Spanje “viert” de tweede verjaardag van de indignados-beweging met een intussen gekende stille mars. De indignados of verontwaardigden willen de beweging die de politieke agenda kon beïnvloeden nieuw leven inblazen. Ze stellen vernieuwde eisen nu de crisis niet meer houdbaar is. In Madrid, Barcelona en andere grote steden kwam het volk op straat.
‘We gaan, maar we keren terug’, met die leuze namen de woordvoerders van de 15-M beweging twee jaar geleden afscheid. 15-M staat voor 15 mei, of de dag waarop de eerste protesten uitbarstten. Nu twee jaar later protesteren ze opnieuw tegen de politieke partijen en tegen de instellingen. Deze keer wel gesterkt door concrete eisen afgeleid uit de besparingen.
Verslechterde situatie
Volgens de Spaanse krant El País blijft de spirit van de protestbeweging bestaan, hoewel ze nu op minder deelnemers kan rekenen dan twee jaar geleden. De beweging ontstond uit een verontwaardiging en ongenoegen van de burgers tegen het toenmalige politieke klimaat. De jeugdwerkloosheid, de corruptie en het ontgoochelende politieke klimaat deden hen snakken naar een nieuwe democratie.
Vandaag is de situatie geen haar beter, integendeel. Ondertussen staat de teller van de werkloosheid op zes miljoen, zonder zicht op een verbetering binnen de drie jaar, zoals de regering nu toegegeven heeft. De cijfers geven aan dat er nu een miljoen werklozen meer zijn dan twee jaar geleden.
Gisteren herinnerde de sociale beweging de pers en de gemeenschap eraan dat ze twee jaar geleden die thema’s aanklaagden die vandaag de politieke agenda domineren. Bovendien waren ze toen wel verplicht om hun prioriteiten te veranderen. Vooral politieke transparantie en een verandering van de electorale hypothecaire wet waren pijnlijke punten.
Alle politieke partijen reageerden met begrip op de beweging. ‘We hebben ze niet veel reden gegeven om van mening te veranderen’, zegt Gaspar Llamazares van Izquierda Plural aan de krant El País. Zelfs president Mariano Rajoy ‘begrijpt’ de opstand, zoals hij zegt aan het Portugese regeringsagentschap.
zelfkritiek
Nieuw tijdens deze manifestaties is de deelname van platformen en mensen uit verschillende sectoren: onderwijs, gezondheidszorg en zij die getroffen werden door de hypotheekverandering. Allen waren aanwezig en drukten hun eisen uit. De politieke partijen en de regering erkennen de invloed van de beroepssectoren, waardoor de beweging meer slagkracht krijgt.
De spandoeken schreeuwen deze keer: ‘Van de verontwaardiging naar de opstand: duw het systeem omver.’ De Puerta del Sol in Madrid was twee jaar geleden het centrum van de aandacht, ook deze keer liep het plein vol. Om acht uur zondagavond namen de manifestanten deel aan een symbolische stille schreeuw die nu al mythische proporties heeft aangenomen in Spanje. Daarna riepen ze massaal ‘Sí, se puede’ of ‘Ja, we kunnen.’
Ook in de straten van Barcelona kwam het volk op straat, al klonk hier ook zelfkritiek. ‘We kunnen niet leven van het verleden, noch onszelf veranderen in een mooie T-shirt. Wat we gedaan hebben bleef voor de geschiedenis, maar we moeten vooruit. In de werkelijkheid hebben we niets veranderd’, zegt een van de deelnemers in een microfoon. In Barcelona vinden tot woensdag verschillende bijeenkomsten en manifestaties plaats om de indignados-beweging te herdenken. Na twee jaar herbekijken deelnemende bewegingen hun standpunten om te zien op welke manier ze nu effectief voor verandering kunnen zorgen.