Inheemse vrouwen in Kenia doorbreken culturele traditie en ondernemen
Robert Kibet (IPS)
22 september 2014
De inheemse Ogiekvrouwen breken met een diepgewortelde traditie die genderongelijkheid in stand hield want sinds kort zorgen ze zelf voor een eigen inkomen. Hierdoor gaan niet alleen hun families erop vooruit, het geeft hen ook een rol in de besluitvorming.
Onder de Ogiek in Kenia is het een diepgewortelde traditie dat vrouwen enkel instaan voor het huishouden. Vrouwen werd decennialang de toegang ontzegd tot informatie, opleiding en kansen.
Volgens een rapport van het Permanente Forum voor Inheemse Zaken van de Verenigde Naties, zijn jager-verzamelaarsgemeenschappen zoals de Ogiek bij de meest gemarginaliseerde samenlevingen op het continent.
Daar kwam verandering in toen een donatie van vee en materiaal aan Mary Ondolo (50) en een paar andere Ogiekvrouwen in de gemeenschap hun leven veranderde.
Deze meevaller zorgde immers voor stabiele financiële opbrengsten en, als gevolg daarvan, een rol voor hen in de besluitvorming.
Lydur Skulason (CC BY 2.0)
Vrouwen mobiliseren
‘Praktische en culturele tradities begrensden de participatie van Ogiekvrouwen en belemmerden lang de economische vooruitgang en ontwikkeling van de hele gemeenschap.’
Twee jaar geleden mobiliseerde Ondolo 30 vrouwen om samen een kippenkwekerij te starten en ze overtuigde hen een maandelijkse bijdrage van de winst door te storten in een pool die hen in staat zou stellen om kleine leningen aan te gaan.
Haar idee trok de aandacht van de Ogiek Peoples’ Development Programme (OPDP), een lokale ngo en leidde al snel tot de levensveranderende schenking. OPDP sloeg de handen in elkaar met de Keniaanse Ontwikkelingsfoundation (KCDF) en kon 22.000 dollar vrijmaken voor de ondersteuning van het project.
Hiermee richtte Ondolo grotere pluimvee- en bijenbedrijven op en kon onder meer een groep van 80 vrouwen een opleiding krijgen.
Ondolo vertelt dat de grootste barrière die de vrouwen moesten overwinnen de culturele traditie was die voorschreef dat vrouwen zelf geen inkomen mochten verdienen.
Sinds ze die stap namen, kunnen de vrouwen er mee voor zorgen dat onder meer het inschrijvingsgeld voor scholen en universiteiten voor hun kinderen kan betaald worden.
‘Praktische en culturele tradities begrensden de participatie van Ogiekvrouwen en belemmerden lang de economische vooruitgang en ontwikkeling van de hele gemeenschap’, zegt Jane Rotich die lid is van de Ogiek Women Beekeeping Empowerment Group.
‘Ik ben niet meer volledig afhankelijk van mijn echtgenoot’, vertelt Agnes Misoli (30), een van de eerste deelneemsters aan het kippenproject. Ze bezit momenteel 60 kippen en met de opbrengsten van de eieren betaalt ze het schoolgeld van haar twee oudste kinderen.
En haar echtgenoot? Die is gewoon dankbaar voor deze extra inkomsten en kansen voor het hele gezin.