Internationale dag van de vrede in teken van kernwapens

Nieuws

Internationale dag van de vrede in teken van kernwapens

Internationale dag van de vrede in teken van kernwapens
Internationale dag van de vrede in teken van kernwapens

Lisa Develtere

21 september 2009

De Internationale dag van de vrede die elk jaar plaatsvindt op 21 september staat dit jaar in het teken van nucleaire ontwapening en non-proliferatie. Er is namelijk op dit vlak nog veel werk aan de winkel.

In juni lanceerde de Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon de “We Must Disarm” campagne (WMD) om de gevaren en de kosten van nucleaire wapens te belichten. Tijdens de verschillende meetings die deze week plaatsvinden in het VN-hoofdkwartier in New York staat het thema op de agenda.
Reeds in 1968 kwam het Non-Proliferatie Verdrag (NPT) tot stand dat voorzag in de beperking van het bezit van kernwapens en landen aanspoorde om te onderhandelen om tot een volledige ontwapening te komen. Buiten Zuid-Afrika heeft echter geen enkel land zijn zelf ontwikkelde kernwapenarsenaal ontmanteld. Wel hebben enkele ex-Sovjetrepublieken na de val van de Sovjet-Unie de kernwapens op hun grondgebied terugbezorgd aan Rusland.
Naast de vijf nucleaire wapenmachten van het NPT – de Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk en Rusland – beschikken India, Pakistan en Noord-Korea over kernwapens en wordt Israël er van beschuldigd kernwapens te bezitten. Iran, Syrië en Myanmar zouden een kernwapenarsenaal aan het ontwikkelen zijn.
In mei ondertekenden de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev een intentieverklaring om hun kernwapenarsenaal terug te dringen tot 1500 à 1675 kernkoppen per land. Van een volledige ontwapening is er echter nog absoluut geen sprake en beide landen hebben dus nog steeds enkele honderden kernwapens die klaar staan om gelanceerd te worden.
Journalist en pleitbezorger voor nucleaire ontwapening Jonathan Schell: ‘Na het einde van de Koude Oorlog verdween de politieke basis voor de nucleaire wapenarsenalen van de VS en Rusland. (…) Men zou denken dat iets zo belangrijk als een nucleair arsenaal een achterliggende reden zou hebben, maar gedurende de laatste twintig jaar is er geen enkele reden opgegeven. Het is dus een hele vreemde situatie.’
PS-Senator Philippe Mahoux werkt aan een wetsvoorstel voor een verbod van ‘de fabricatie, het herstel, de uitstalling, de verkoop, het transport en het bewaren van nucleaire wapensystemen op het Belgische grondgebied’ dat hij deze maand zal indienen.
Het is momenteel een publiek geheim dat er op de NAVO-luchtmachtsbasis in Kleine-Brogel verouderde Amerikaanse kernkoppen opgeslagen liggen. Dit zou door het verbod in het gedrang komen. MR heeft zich al uitgesproken tegen een dergelijk verbod omdat het zichzelf op die manier buiten spel zou zetten binnen de NAVO en er ‘geen Europese defensie mogelijk is zonder kernwapens’.