'Internationale gemeenschap weigert druk op Sudan te leggen'
Jim Lobe
06 april 2006
Het Amerikaanse lagerhuis heeft woensdag de sancties tegen het regime in Sudan uitgebreid. Dat maakt weinig indruk op Khartoem. Alleen internationale druk werkt, zeggen waarnemers, maar de Amerikaanse regering doet niets om een internationaal front te smeden.
Het voorstel dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden met een overweldigende meerderheid goedkeurde, legt diplomatieke en financiële sancties op tegen leiders van de Janjaweedmilities en Sudanese toppolitici. Het lagerhuis vraagt ook extra geld voor de onbemande troepen van de Afrikaanse Unie die het geweld in Darfur proberen te controleren. Ten slotte roept het parlement president Bush op om olietankers en vrachtschepen die goederen of olie uit Sudan vervoeren de toegang tot Amerikaanse havens te ontzeggen.
De toestand in Darfur leeft sterk in de VS. Naast de diplomatieke sancties voeren studenten en kerken al anderhalf jaar een succesvolle campagne tegen bedrijven die investeren in Sudan. Tien universiteiten en vier Amerikaanse staten hebben hun boekhouders opgedragen om hun aandelen in bedrijven als Petrochina, Alstom, Alcatel en Siemens te verkopen omdat die zaken doen met Khartoem. Voor Amerikaanse bedrijven is het sowieso verboden om te investeren in Sudan. President Bush krijgt het verwijt dat hij niet genoeg doen om andere landen te bewegen tot sancties en diplomatieke druk.
De gezaghebbende denktank International Crisis Group (ICG), die Washington al maanden probeert aan te zetten tot het creëren van internationale druk, is tevreden met het nieuwe initiatief van het parlement. Het is een duidelijk signaal dat de Amerikaanse regering meer inspanningen moet leveren, zegt Donald Steinberg, de ondervoorzitter van de ICG.
De denktank wil dat Washington de VN-Veiligheidsraad in beweging zet. Die zou AMIS, de vredesmacht van de Afrikaanse Unie, moeten integreren in een beduidend grotere VN-macht met een sterker mandaat. De VN zijn in principe akkoord om troepen te ontplooien, maar één van de voorwaarden is dat de Sudanese regering akkoord gaat. De denktank vraagt ook dat de NAVO, die tot nu toe vooral logistieke steun verleent, helpt bij de ontplooiing van de VN-troepen.
President Bush heeft zijn steun uitgesproken voor beide voorstellen - een grotere VN-macht en NAVO-toezicht. Bush neemt enkel een pose aan, zegt Eric Reeves van het Smith College, een professor die één van de grootste pleitbezorgers is van actie tegen Khartoem. Zijn uitspraken over een grotere rol voor de NAVO zijn inhoudsloos. Het ordewoord in het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel luidt: ‘blijven doen wat we nu doen’. En dat is duidelijk niet genoeg.
Intussen heeft het er alle schijn van dat Khartoem niet bereid is om op te treden tegen de Janjaweed-milities. Het regime besliste deze week om het Darfur-bezoek te blokkeren van Jan Egeland, hoofd humanitaire hulpverlening van de VN.
Sinds het regime twee jaar geleden een campagne lanceerde tegen opstandelingen in Darfur zijn 200.000 tot 400.000 mensen, bijna allemaal leden van de zwarte Afrikaanse gemeenschap gedood door de Janjaweed-milities. De laatste maanden is het geweld overgewaaid naar buurland Tsjaad. Tienduizenden mensen zijn daar op de vlucht. (MM/ADR)