Investeren in vrouwen en meisjes: ‘Ongelooflijk slimme zet voor de economie’

Nieuws

Meer gendergelijkheid = meer ontwikkeling

Investeren in vrouwen en meisjes: ‘Ongelooflijk slimme zet voor de economie’

Investeren in vrouwen en meisjes: ‘Ongelooflijk slimme zet voor de economie’
Investeren in vrouwen en meisjes: ‘Ongelooflijk slimme zet voor de economie’

IPS

13 maart 2024

Investeren in vrouwenrechten en gendergelijkheid komt ook de economie ten goede, zeggen verschillende VN-agentschappen. ‘Het is een ongelooflijk slimme investering in economische groei, voedselzekerheid en betere levens.’

UN Women / David Snyder (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

De gender- en loonkloof dichten in de landbouw en de voedselsystemen zou de wereldeconomie met 1 procent doen groeien - dat komt neer op zo’n 1000 miljard dollar.

UN Women / David Snyder (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

De gender- en loonkloof dichten in de landbouw en de voedselsystemen zou de wereldeconomie met 1 procent doen groeien - dat komt neer op zo’n 1000 miljard dollar. Het zou ook de honger in de wereld verlagen voor 45 miljoen mensen, zegt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO).

‘Gezien de cruciale rol van vrouwen in plattelandseconomieën en voedselsystemen, vooral in lage- en middeninkomenslanden, is de genderkloof aanpakken van cruciaal belang voor een meer inclusieve en rechtvaardige plattelandsontwikkeling’, zegt Maria Helena Semedo, adjunct-directeur-generaal van de FAO. ‘De kloof overbruggen geeft vrouwen niet alleen meer macht: het levert ook aanzienlijke voordelen op voor hun gezinnen en gemeenschappen.’

Ook de ontwikkelingshulp moet meer aandacht hebben voor gendergelijkheid, zeggen de FAO, het Wereldvoedselprogramma en het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD).

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gaat momenteel maar vier procent van de totale bilaterale hulp naar programma’s met gendergelijkheid als belangrijkste doel. En er is een enorm gebrek aan middelen - zo’n 360 miljard dollar per jaar - om gendergelijkheid te bereiken binnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen armoede (SDG1) en honger (SDG2).

Belangrijke werkgelegenheid

Landbouw- en voedselsystemen zijn in veel landen een belangrijke bron van inkomsten voor vrouwen. In Afrika ten zuiden van de Sahara is de sector goed voor 66 procent van de banen voor vrouwen, en in Zuid-Azië is dat zelfs 71 procent.

Maar de ongelijke status van vrouwen door sociale normen maakt hen kwetsbaar voor honger en armoede. In 2022 leefden 388 miljoen vrouwen en meisjes in extreme armoede en kampte 27,8 procent met matige of ernstige voedselonzekerheid.

Vrouwen verdienen in de landbouw gemiddeld 18,4 procent minder: als mannen één dollar verdienen, verdienen vrouwen zo’n 82 cent. Bovendien treffen hittegolven en overstromingen vrouwen en mannen op het platteland op verschillende manieren, waardoor de inkomenskloof groter wordt.

Onderwijs en landrechten

De verschillende VN-agentschappen roepen op tot een sterke politieke inzet en verhoogde en versnelde investeringen in gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen om de voedselzekerheid, het levensonderhoud en het economisch en sociaal welzijn voor iedereen te verbeteren.

Daarvoor moet sterk worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van de capaciteiten van vrouwen en meisjes, zeggen ze. Onderwijs speelt een cruciale rol in de strijd tegen de discriminerende sociale normen die hun kansen beperken. Ook de landrechten van vrouwen versterken is van essentieel belang, en de gelijke toegang garanderen tot hulpbronnen zoals financiële diensten en informatie.