Inwoners Trinidad tegen Amerikaanse miljardeninvestering

Nieuws

Inwoners Trinidad tegen Amerikaanse miljardeninvestering

Peter Richards

06 september 2005

De Aluminium Company of America staat klaar om honderden miljoenen dollars te investeren in een nieuwe smelterij op Trinidad - waarschijnlijk de grootste investering die het Caribische eilandje ooit aantrok. Maar de lokale inwoners willen er niet van weten.

De Aluminium Company of America laat op al haar vestigingsplaatsen een spoor van vernieling na. Daarom zeggen wij neen tegen dit project. We gaan niet toelaten dat Alcoa ons leven hier komt verpesten. Anston Barclay van de milieugroep Cedros Peninsula United toont zich vastberaden om het miljardenproject van de Amerikaanse aluminiumgigant tegen te houden. Hij staat ons te woord in de regen bij een demonstratie in Cedros, een dorp op het schiereiland waar straks een aluminiumsmelterij komt met een capaciteit van 250.000 ton aluminium per jaar.

Naast een smelterij investeert Alcoa ook in de ontginning van gasvelden en een energiecentrale. Het prijskaartje voor de hele infrastructuur bedraagt meer dan een miljard dollar. Het Amerikaanse bedrijf neemt 60 procent van de investeringen voor zijn rekening. Het is de eerste keer sinds 20 jaar dat Alcoa nog een smelterij van die omvang bouwt.

Premier Patrick Manning is dolblij met de komst van Alcoa. Hij heeft aangekondigd dat de bouw nog dit jaar begint. Maar het ministerie van Milieu moet het licht nog op groen zetten. Eerst moet er nog een milieu-effectenrapport worden opgesteld.

De lokale inwoners van Cedros voelen zich in de steek gelaten. Een honderdtal wordt onteigend om plaats te maken voor de smelterij. Volgens Cedros Peninsula United zal het afvalwater van de toekomstige Alcoa-fabriek het einde betekenen van de landbouw en van het ecotoerisme op Trinidad.

Moderne aluminiumsmelterijen veroorzaken geen geboorteafwijkingen en ziektes. Deze informatie is verkeerd en we vrezen dat de bevolking misleid wordt, aldus een verdedigingsschrift dat Alcoa deze week paginagroot liet afdrukken in de lokale kranten. In de VS, Brazilië, Europa en Australië wordt Alcoa beschouwd als een hoogwaardige en betrouwbare partner in ontwikkeling. Het bedrijf houdt vol dat de smelterij milieuvriendelijk zal zijn.

De tegenstanders van het project zwaaien met een Italiaanse studie die de schadelijke effecten van aluminiumsmelterijen aantoont. In het Italiaanse Saninia is aangetoond dat het risico op pancreaskanker significant hoger is bij mensen die in de buurt van een smelterij wonen, zegt dokter Steve Smith.

Het lokale verzet wordt verder gesteund door een aantal onafhankelijke parlementsleden en door wetenschapper Julian Kenny. Waarom zijn de autoriteiten bereid om Trinidad te ‘bhopaliseren’?, vraagt Kenny zich af, met een verwijzing naar het gaslek in het Indiase Bhopal dat duizenden mensen doodde – overigens niet door een aluminiumproducent. Er zijn nog teveel onduidelijkheden in het aan de gang zijnde milieu-effectenonderzoek, vindt de gepensioneerde landbouwwetenschapper. Welke oppervlakte moet ontruimd worden? Waar komt het afval terecht? Op al die vragen antwoordt Alcao: ‘nog te bepalen’. (MM/ADR)