Iraanse 'blogfather' krijgt twintig jaar cel

Nieuws

Iraanse 'blogfather' krijgt twintig jaar cel

Omid Memarian

29 september 2010

De internationaal bekende Canadees-Iraanse blogger Hossein Derakhshan is in Teheran veroordeeld tot 19,5 jaar cel. De conservatieve website Mashreq publiceerde het vonnis maandag, voordat zijn familie en advocaat op de hoogte waren gesteld.

Derakhshan, die ook bekend staat als Hoder, wordt Irans ‘blogfather’ genoemd vanwege zijn rol in het promoten van bloggen onder Iraniërs. Dat deed hij via zijn populaire website Hoder.com.
De blogger werd in oktober 2008 gearresteerd tijdens een bezoek aan zijn familie in Iran. Er werd hem volgens Mashreq onder meer “samenwerking met vijandige staten” en “propaganda tegen het regime” ten laste gelegd.
Een familielid van Derakhshan dat anoniem wil blijven, laat weten geschokt te zijn door het vonnis. “We hadden dit nooit verwacht. Zelfs voor de Iraanse wet heeft hij niets gedaan wat zo’n streng vonnis rechtvaardigt.”
Mohammed Ali Mahdavi, Derakhshans advocaat, zegt dat hij de uitspraak nog steeds niet van officiële zijde heeft vernomen. “Ik wacht op de officiële aankondiging, zodat ik kan gaan werken aan hoger beroep”, zegt hij. “Ik verdedig mijn cliënt liever dan dat ik naar de media stap. Dat zou de zaak in deze fase wellicht geen goed doen.”

Controversieel

Hossein was in de Iraanse bloggerswereld een controversieel figuur. “Hij was niet altijd even aardig voor ons”, zegt Nikahang Kowsar, een Iraanse cartoonist en collega-blogger van Derakhshan uit Toronto. “Hij bekritiseerde veel journalisten, bloggers en activisten omdat ze kritisch waren over het Iraanse regime en de leiders belachelijk maakten. Hij noemde ons ‘neoliberalisten’ en ‘vijanden van Iran’ en zette ons neer als degenen die ons land wilden uitleveren aan het Westen. Maar het is zijn goed recht dat allemaal te zeggen.”
 
Direct na de hervormingsperiode in 1999 in Iran, werd Derakhshan technologie en internet-columnist voor een van de hervormingsgezinde dagbladen in Teheran. In 2000 verhuisde hij naar Canada en ging in Toronto verder als fulltime blogger.
In 2006 reisde hij naar Israël als Canadees burger, een reis die voor een controverse zorgde in Iran en daarbuiten, omdat de Iraanse wet burgers verbiedt naar Israël te reizen.
Nadat hij eerst jarenlang kritiek uitoefende op de Iraanse regering, begon Derakhshan een paar jaar geleden steun uit te spreken voor de huidige president, Mahmoud Ahmadinejad. Hij ging stevig in de aanval tegen critici van de regering, inclusief mensenrechtenactivisten, politici en journalisten.

Inhumaan

Vrienden en bekenden zouden Derakhshan gewaarschuwd hebben dat een reis naar Iran gevaarlijk kon zijn. “Maar hij dacht dat zijn steun voor Ahmadinejad en zijn regering hem zou beschermen tegen arrestatie”, zegt iemand uit zijn naaste omgeving. De Iraanse autoriteiten zouden Derakhshan ervan verzekerd hebben dat een bezoek aan zijn familie geen problemen zou opleveren. “Hossein had wel verwacht dat hij ondervraagd zou worden, maar een arrestatie op deze manier had hij niet verwacht.”
 
Mohammad Mostafie, een mensenrechtenadvocaat die recent vanuit Iran naar Noorwegen vluchtte, zegt dat er verschillende rechters in Iran zijn die “oneerlijke, onwettige en inhumane” vonnissen vellen, in opdracht van de veiligheids- en inlichtingendiensten.
“Sommige van deze rechters, zoals Abolqasem Salavati, gehoorzamen liever de veiligheidsdiensten dan de wet. Ze spreken alle gewenste straffen uit, of het nu om een lange gevangenisstraf of de doodstraf gaat”, zegt hij. Salavati is de rechter die de zaak-Hossein behandelde.