‘Het regime moet angst en intimidatie creëren om te overleven’
Iraanse tiener krijgt dubbele doodstraf na deelname aan protesten
IPS
04 januari 2023
Maandag heeft een Iraanse rechtbank de achttienjarige Mehdi Mohammadifard veroordeeld tot de dood door ophanging. Dat meldt de in Oslo gevestigde mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights (IHR).
De in Oslo gevestigde mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights (IHR) meldt dat de achttienjarige Mehdi Mohammadifard op maandag door een Iraanse rechtbank werd veroordeeld tot de dood door ophanging.
De jonge demonstrant kreeg zelfs tweemaal de doodstraf; eenmaal op beschuldiging van ‘efsad-fil-arz’, vrij vertaald ‘corruptie op aarde’, en nog eens wegens ‘moharabeh’ wat ‘vijandigheid jegens God’ betekent.
Mehdi Mohammadifard
Publiek domein
Volgens lokale media werd Mohammadifard op 30 september opgepakt wegens het in brand steken van een politiekiosk tijdens een demonstratie tegen het regime in Nowshahr, een stad in het westen van Iran.
Volgens mensenrechtenorganisaties zijn al minstens 476 burgers gedood.
Sinds 16 september vinden er over heel Iran grootschalige protesten plaats. De onrust begon na de dood van de 22-jarige Mahsa Ahmini, die volgens ooggetuigen na haar arrestatie door de Iraanse zedenpolitie zou zijn mishandeld, waarna ze overleed. Waar de demonstraties zich aanvankelijk richten tegen de verplichte hoofddoek, wordt er nu steeds meer geprotesteerd tegen de overheidsrepressie, de slechte economische situatie en het regime in het algemeen.
Het regime probeert het protest met harde hand de kop in te drukken. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn al minstens 476 burgers gedood door veiligheidstroepen tijdens de demonstraties. Iraanse overheidsfunctionarissen zeggen zelf dat zo’n 300 mensen zijn omgekomen tijdens de protesten. Hun cijfers omvatten ook veiligheidstroepen en overheidsfunctionarissen.
Angst en intimidatie
Volgens de Verenigde Naties waren er in november al 14.000 Iraniërs opgepakt naar aanleiding van de protesten. Volgens IHR riskeren minstens 100 gearresteerde demonstranten de doodstraf. Zeker 11 burgers zijn al veroordeeld tot de ultieme straf in verband met de demonstraties.
Op 8 december werd de 23-jarige Mohsen Shekari geëxecuteerd omdat hij tijdens een demonstratie een veiligheidsagent zou verwond hebben. Vier dagen later werd Majidreza Rahnavard, ook 23, publiekelijk opgehangen van een kraan omdat hij twee agenten zou gedood hebben met een mes.
‘De Islamitische Republiek moet angst en intimidatie creëren om te overleven, omdat zij de protesten na 111 dagen nog niet onder controle heeft kunnen krijgen’, zegt IHR-directeur Mahmood Amiry-Moghaddam. Door een gebrek aan internationale aandacht voor de onrust in Iran lopen demonstranten volgens hem een groter risico op de doodstraf.
‘We moeten de politieke kosten van alle executies voor de Islamitische Republiek verhogen door middel van burgercampagnes en internationale druk’, voegt hij eraan toe.