Islamitische top moet gezondheidszorg verbeteren in moslimlanden

Nieuws

Islamitische top moet gezondheidszorg verbeteren in moslimlanden

Rien Vandermeersch

15 juni 2007

‘De gezondheidsvoorziening in moslimlanden is armzalig’, zegt OIC-voorzitter Abdullah Ahmad Badawi. ‘Het is catastrofaal omdat we zo veel kunnen doen om dit nodeloos lijden en sterven tegen te gaan.’

Op dinsdag 12 juni begon in Kuala Lumpur de eerste ministeriële gezondheidsbijeenkomst van de OIC, de Organization of the Islamic Conference. De OIC verzamelt een breed spectrum islamitische landen, gaande van oliestaten als Saoedi-Arabië en Koeweit tot verpauperde landen als Afghanistan en Somalië - samen goed voor ongeveer 1,3 miljard inwoners.
De vierdaagse conferentie moet een strategie uitstippelen om het vermijdbare leed en het hoge aantal kindersterftes in moslimlanden terug te dringen. Met een toespraak onder de titel ‘Gezondheid: de stimulans voor islamitische solidariteit’, verwelkomde de premier van Maleisië, Abdullah Ahmad Badawi, zijn gasten door hen attent te maken op de nood om de erbarmelijke publieke gezondheidszorg in moslimstaten aan te pakken.
Miljoenen zuigelingen en kinderen zijn nog steeds blootgesteld aan ziektes als pokken, polio en malaria. De gastheer stelde dat 7 van de 10 landen met de hoogste cijfers van kindermortaliteit tot de moslimstaten horen.
‘De gezondheidsvoorziening in moslimlanden is armzalig’, zei de OIC-voorzitter. ‘Het is catastrofaal omdat we zo veel kunnen doen om dit nodeloos lijden en sterven tegen te gaan.’

Vaccinatieachterstand

De 57 islamitische lidstaten willen op de conferentie een planning opstellen om een mogelijke (vogel)griepviruspandemie te trotseren, polio en malaria te bestrijden en gezamenlijk vaccins te produceren.
Dit vaccinatie-initiatief zou de kloof met het Westen moeten dichten. Ziektes als polio komen namelijk al lange tijd niet meer voor in westerse landen. Het probleem ligt volgens Abdullah bij het gebrek aan fondsen, vaccinproductie binnen OIC-landen en bezorgdheid over de kwaliteit van de vaccins.

Werk aan de winkel

‘We hebben veel te doen’, gaat Abdullah verder, ‘aangezien moslims overal ter wereld in omstandigheden leven die hen blootstellen aan de meest kwaadaardige en tegelijkertijd de meest voorkoombare besmettingen.’
Op de OIC-conferentie beloofden rijkere lidstaten zoals Maleisië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten 6,74 miljoen euro om polio en malaria te bestrijden in Soedan, Senegal en Jemen.
Pakistan en Iran zouden vooruitgang boeken in hun onderzoek naar medicatie en vaccins. Daarnaast heeft een donorconferentie, vorige week georganiseerd door het OIC in Doha, Qatar, meer dan 270 miljoen euro opgebracht voor de strijd tegen de ondervoeding in Niger.