Israël waarschuwt voor erkenning Palestina
Mel Frykberg
01 april 2011
De Israëlische regering heeft de VN-Veiligheidsraad en de Europese Unie gewaarschuwd dat het eenzijdige maatregelen zal nemen als de algemene vergadering van de VN in september Palestina als onafhankelijke staat erkent.
De waarschuwing is een antwoord op pogingen de Israëlische staat te “delegitimiseren”, zoals de regering dat noemt. Verschillende bevriende naties, zoals zelfs de VS en Frankrijk, hebben de diplomatieke status van de vertegenwoordiger van de Palestijnse gebieden verhoogd. Steeds meer Latijns-Amerikaanse landen, inclusief Brazilië en Argentinië, erkennen Palestina officieel. Deze beweging kan ook in Azië en Afrika op stoom raken. Veel landen daar hebben dat al gedaan toen Yasser Arafat in 1988 eenzijdig de onafhankelijkheid uitriep.
Universiteit van Johannesburg
Het was een teken aan de wand dat de Universiteit van Johannesburg in Zuid-Afrika afgelopen week besloot de samenwerking met de Ben Gurion-universiteit op te zeggen en andere universiteiten in Israël te boycotten. Het voormalige apartheidsregime had nauwe banden met Israël, zowel op militair, politiek als economisch gebied. Israël hielp Zuid-Afrika met de training van veiligheidstroepen en met het nucleaire programma. Er wordt gezegd dat Israël daar uranium voor kreeg.
De Palestijnse premier Salam Fayyad heeft gezegd dat de opbouw van de noodzakelijke instituties in september zou zijn afgerond. De woede van Israël bereikte dinsdag zijn hoogtepunt toen Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, zei dat de onderhandelingen met Israël bevroren bleven.
Westelijke Jordaanoever
Israëlische ambassadeurs hebben de opdracht gekregen op het hoogst mogelijke niveau te protesteren tegen de Palestijnse pogingen erkenning te krijgen voor een eigen staat. Maar wat ‘eenzijdige maatregelen’ zijn, is niet bekend. Het zou kunnen gaan om de annexatie van grote illegaal gebouwde nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.
Afgelopen woensdag riep de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, Israël op de bouw van de nederzettingen te staken en alle vormen van geweld en uitlokking van geweld te stoppen. “De tijd is rijp voor een tweestatenoplossing”, zei hij. “De bezetting die in 1967 begon is moreel en politiek niet houdbaar en moet beëindigd worden. De Palestijnen hebben een legitiem recht op een eigen onafhankelijke en levensvatbare staat.”
Volgens Samir Awad van de Birzeit-universiteit, vlakbij Ramallah, zijn de Israëli’s meer bezorgd om de harde feiten dan om de internationale opinie. “Ze hebben besloten dat een Palestijnse staat niet in hun belang is, ook al zeggen ze van wel”, aldus Awad.