Jacht op rebellenleider Kony opgeschort
Malvina Poelvoorde
10 april 2013
Joseph Kony mag even uitblazen. De Afrikaanse Unie (AU) heeft beslist om de klopjacht op de Oegandese rebellenleider in de jungle van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) tijdelijk stop te zetten. De Seleka-rebellen die in maart via een staatsgreep in de CAR aan de macht kwamen, weigeren mee te werken aan de zoektocht naar Kony. De AU wil eerst dialoog voeren met de nieuwe regering en de situatie inschatten. Hoewel de buitenlandse troepen in de CAR blijven, is de bevolking ongerust.
Joseph Kony, de internationaal gezochte leider van de Oegandese rebellenbeweging Verzetsleger van de Heer (LRA), zou zich in het noorden van de CAR schuilhouden. Legereenheden van Oeganda, de CAR, Zuid-Soedan en de Democratische Republiek Congo werken al enkele jaren samen onder leiding van de AU om Kony te vinden. Sinds oktober 2011 worden ze ook bijgestaan door een honderdtal militaire adviseurs van de Verenigde Staten. Francois Bozize, de afgezette president van de CAR, was voorstander van deze internationale troepenmacht in zijn land.
Nu de Seleka-rebellen onder leiding van Michel Djotodia de touwtjes in handen hebben in de hoofdstad Bangui, is het onduidelijk of de buitenlandse troepen in de CAR kunnen blijven. De Oegandese legerleider Aronda Nyakairima liet weten dat de Afrikaanse troepen voorlopig op de basissen zullen blijven tot er meer duidelijkheid is. Ondertussen is de CAR uit de AU gezet.
Amerikaans engagement
De Amerikaanse diplomaat voor Afrikaanse zaken, Donald Yamamoto, zegt dat de Amerikaanse overheid zeer toegewijd blijft om de LRA te verslaan. ‘Hoewel we nu een pauze inlassen omwille van de ontwikkelingen in de CAR, gaan we alle mogelijkheden en technologieën die we hebben, gebruiken om Kony en zijn mannen te vinden.’
Kasper Agger, een onderzoeker bij het Amerikaanse Enough Project, dat zich inzet tegen genocides en misdaden tegen de mensheid, reageert: ‘Het zou een ramp zijn voor de burgers van de CAR als de troepen vertrokken.’ Ook Ben Keesey, de bestuursvoorzitter van de liefdadigheidsinstelling Invisible Children, zegt dat een vroegtijdige terugtrekking verschrikkelijke en onmiddellijke gevolgen zal hebben voor de burgers in de regio’s waar de LRA actief is.
#Kony2012
Invisible Children publiceerde vorig jaar de populaire video ‘Kony 2012’ om het Westen bewust te maken van de situatie in Oeganda. Invisible Children kreeg naast positieve reacties ook veel kritiek dat de video verouderde informatie gaf (Kony zou zich al sinds 2006 in de CAR bevinden) en vooral de organisatie zelf bekender maakte.
De Oegandese journalist Charles Okwir die in de jaren negentig gerekruteerd werd door het LRA maar kon ontsnappen, reageerde op thinkafrikapress.com: ‘In plaats van geschiedenis te schrijven, zou Invisible Children beter focussen op zij die ontvoerd zijn door de LRA – en geen internationale steun oproepen om hen van kant te maken.’
Internationaal gezocht
Door toedoen van Kony zijn al duizenden mensen vermoord en duizenden kinderen ontvoerd, ingezet als soldaten of gebruikt als seksslaven. Het Internationaal Strafhof van den Haag heeft in oktober 2005 een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Volgens verschillende bronnen heeft Kony nu nog zo’n 250 mannen die zich in het grensgebied van de CAR, Soedan en Zuid-Soedan schuilhouden. Eind maart beloofde de regering Obama een beloning van 3,8 miljoen euro (vijf miljoen dollar) voor de ultieme tip die naar de arrestatie van Kony leidt.