Japan start met verwijdering kernbrandstof Fukushima

Nieuws

Meest delicate fase van de ontmanteling na de kernramp

Japan start met verwijdering kernbrandstof Fukushima

Het Japanse bedrijf Tepco is begonnen met de verwijdering van de gesmolten kernbrandstof uit de reactoren in de kerncentrale van Fukushima. Het gaat om een belangrijk en erg delicaat pilootproject.

De ontmantelingswerkzaamheden rond de centrale zijn al bezig sinds december 2011. Met de verwijdering van de resten kernbrandstof uit de reactor gaan ze een nieuwe, kritieke fase in. De verwijdering wordt beschouwd als het moeilijkste onderdeel van de ontmanteling. 

De test gebeurt met een robot die de reactor binnengaat. Het apparaat is voorzien van een soort hengel die enkele grammen puin moet verzamelen om mee naar buiten te transporteren. Dat zal naar verwachting twee weken duren.

Analyse en onderzoek

Dan volgt een onderzoeksfase om de samenstelling en hardheid van het puin te analyseren en zo de volledige verwijdering te kunnen plannen.

Naar schatting blijft er in totaal ongeveer 880 ton puin achter in de drie reactoren van de kerncentrale. Op termijn moet er elke dag meer dan 80 kilogram uit de reactoren worden gehaald om alles te verwijderen en de werkzaamheden te voltooien tegen 2051. De Japanse overheid wil het hele proces tegen die datum klaar hebben.