In Jemen dreigt massale hongersnood

Nieuws

In Jemen dreigt massale hongersnood

In Jemen dreigt massale hongersnood
In Jemen dreigt massale hongersnood

IPS

09 januari 2017

De helft van de inwoners van Jemen, meer dan veertien miljoen mensen, riskeert honger. Door het aanhoudende conflict dreigt de import van voedsel te stoppen. 90 procent van het voedsel in Jemen wordt ingevoerd.

Acht miljoen Jemenieten ervaren vandaag ernstige onzekerheid over voedsel, twee miljoen meer mensen zitten slechts een niveau verwijderd van de hongersnood. Dat zegt het Famine Early Warning Systems Network (FEWS Net), een waarschuwingssysteem dat de kans op hongersnood al in een vroeg stadium kan detecteren.

In het slechtste scenario zal de hongersnood 14,4 miljoen mensen treffen, de helft van de bevolking van Jemen.

Kinderen ondervoed

De reden voor de onzekere voedselsituatie is het aanhoudende conflict tussen de coalitie die wordt geleid door Saoedi-Arabië en de Houthi-rebellen. Deze strijd heeft geleid tot een situatie die door FEWS Net wordt omschreven als de ‘grootste voedselcrisis in de wereld’.

Volgens het kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) zijn meer dan twee miljoen kinderen in behandeling tegen de gevolgen van ondervoeding. De burgeroorlog heeft al duizenden levens gekost, meer dan drie miljoen mensen zijn op de vlucht.

Volgens het WFP stegen in november de prijzen van rode bonen, suiker en uien respectievelijk met 48, 24 en 17 procent.

De huidige voedselhulp die wordt geboden door organisaties zoals het Wereldvoedselprogramma (WFP) en het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAid), is onvoldoende om iedereen te bereiken.

Volgens FEWS Net is het onontbeerlijk dat de commerciële voedseltoevoer niet stilvalt. De organisatie roept op om daartoe actie te ondernemen. Voor het conflict werd immers 90 procent van het voedsel in Jemen geïmporteerd.

Door de onrust lijkt het erop dat de overheid en de private sector die import niet meer kunnen garanderen. In december werd onder meer de invoer van tarwe stopgezet, een basisproduct in Jemen.

Het voedsel dat nog te vinden is op de lokale markten, is te duur voor veel mensen. Volgens het WFP stegen in november de prijzen van rode bonen, suiker en uien respectievelijk met 48, 24 en 17 procent.

Als de import van voedsel stopt, zullen de prijzen van de schaarse middelen nog stijgen en zal de honger ernstig toenemen.

‘Als de import van voedsel afneemt en het conflict de toevoer van voedsel naar de lokale markten verhindert, is een hongersnood in Jemen op til’, rapporteert FEWS Net.