Jordaniërs houden protest vol

Nieuws

Bevolking lust de hervormingen met steun van IMF niet

Jordaniërs houden protest vol

Jordaniërs houden protest vol
Jordaniërs houden protest vol

Leni Daems

06 juni 2018

Duizenden Jordaniërs zetten hun protest op straat verder en eisen een herziening van het systeem en de aanpak van de regering.

© Muhammad Hamed/Reuters

© Muhammad Hamed/Reuters​

De Jordaanse Koning Abdullah II heeft afgelopen maandag het ontslag van premier Hani Al-Mulki aanvaard naar aanleiding van dagenlang protest tegen economische hervormingen. Dat meldt Al Jazeera. Na het ontslag blijven de Jordaniërs protesteren en zijn hun eisen uitgebreid naar algemene veranderingen in het overheidsbeleid, waaronder duidelijke doelen en meer transparantie.

Jordaniërs trokken sinds vorige week massaal de straten op in de hoofdstad Amman en andere provinciesteden om te protesteren tegen de besparingsplannen van de regering. De regering heeft vorige maand een nieuw wetsvoorstel voorgelegd aan het parlement, gericht op prijsverhogingen en verhoogde inkomstenbelastingen met ten minste vijf procent.

‘Vrouwen zoeken in vuilnisbakken naar voedsel voor hun kinderen, en elke dag worden we getroffen door prijsverhogingen en nieuwe belastingen.’

De Jordaanse bevolking heeft al herhaaldelijk prijsverhogingen van basisproducten zoals brood, brandstof en elektriciteit ondergaan, waardoor er al eerder dit jaar protesten zijn uitgebroken. ‘Vrouwen zoeken in vuilnisbakken naar voedsel voor hun kinderen, en elke dag worden we getroffen door prijsverhogingen en nieuwe belastingen’, zegt een demonstrant aan Al Jazeera.

Critici zeggen dat de hervormingen de levensstandaard van de burgers zou verslechteren. ‘De demonstranten willen de regering duidelijk maken dat hun inkomen niet geschikt is voor zulke wetgeving’, zegt bankmedewerker Mohammad Shalabiya aan Al Jazeera.

Protesten duren voort, ondanks ontslag

Premier Mulki weigerde het wetsvoorstel te schrappen, dus eisten de demonstranten zijn ontslag. Koning Abdullah heeft dat afgelopen maandag aanvaard in de hoop dat de rust zou terugkeren in Jordanië. De koning stelde Omar al-Razzaz, econoom bij de Wereldbank, aan om een nieuwe regering samen te stellen.

Toch gaan de Jordaniërs door met de protesten. Zulke grote en langdurige protesten zijn vrijwel ongekend in Jordanië. Het land bleef bij de opstanden van de Arabische Lente in 2011, in tegenstelling tot andere landen in die regio, grotendeels gespaard van onrust. Dat Jordanië nu meer dan 700.000 vluchtelingen opvangt, vooral uit Syrische conflictgebieden, staat ook niet helemaal los van de eerdere volksopstanden in de buurlanden.

Het land lijdt al een tijd onder een hoge werkloosheid en economische problemen, met een nationale schuld van meer dan 37 miljard dollar. Sinds begin dit jaar is de regering gestart met een reeks economische hervormingen, ondersteund door het Internationaal Monetair Fonds. Die hervormingen zijn volgens de regering nodig om de schulden te verlagen en de openbare voorzieningen draaiende te houden. De bevolking lijkt het met die IMF-koers alvast niet eens.